mån februari 4 01:26 2013 i kategori Produktmeddelanden
Nytt dubbdäck för nordiska vinterförhållanden:

Nokian Hakkapeliitta 8 – överlägset grepp och rullmotståndNokian Tyres, specialist på krävande vinterförhållanden, lanserar hösten 2013 ett nytt dubbdäck för nordiska förhållanden. Tack vare sina överlägsna greppegenskaper klarar Nokian Hakkapeliitta 8 av alla de väglag som förekommer under vintern. Nokian Tyres, uppfinnaren av vinterdäcket, unika dubbteknik ger ett enastående grepp på is och snö. Den nya produkten är föregångare när det gäller säkerhet och miljövänlighet och däcket klarar av även extrema situationer utan problem. Däcket är tyst och har lägre rullmotstånd än sin föregångare, vilket minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Produktsortimentet för den nya ledstjärnan för nordiska vägarna omfattar 59 produkter från 13 tum upp till 20 tum och däcket passar både till mindre familjebilar och sportiga bilar. I det moderna sortimentet finns även specialprodukter med Flat Run teknik eller med XL-märkning, vilket innebär att däcket har högre bärkraft. Nokian Hakkapeliitta börjar säljas till konsumenterna på hösten 2013 när vinterdäcksäsongen börjar. Viktigaste marknader för det nya däcket är Norden och Ryssland.

Mycket säkra vinteregenskaper, mjukare vägkontaktEnligt en nordisk undersökning vill bilisterna ha vinterdäck med bra is- och snögrepp. Grundelement för alla Hakkapeliitta däck är ett absolut säkert grepp och komfortabla köregenskaper i varierande vinterförhållanden. Förebilden för utvecklingen av den nya generationens Hakkapeliitta dubbdäck var dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 7 som lanserades år 2009. Däcket har vunnit ett stort antal däcktester och är världsmästare i sitt slag: över 30 testvinster i vinterdäcktester som motortidningarna har gjort under åren 2009-2012.

Det krävs nästan fyra år av koncentrerat utvecklingsarbete och tester för att skapa ett nytt vinterdäck. Nya Hakkapeliitta 8 har som sin föregångare ett mönster med bestämd rullriktning. Tusentals tester visar samma sak: ett symmetriskt mönster med bestämd rullriktning är det mest idealiska alternativet på dubbdäck, eftersom det stöder den breda dubbplaceringen, vilket optimerar greppet och minskar däckljudet.

− Enligt vår ideologi ska ett äkta vinterdäck fungera optimalt i riktiga vinterförhållanden, med andra ord på is, snö och snömodd. Som branschens föregångare ville vi säkerställa att det nya däcket har både utmärkt grepp och komfortabla köregenskaper. Nokian Hakkapeliitta 8 representerar en helt ny epok som förenar enastående säkerhet med lågt vägslitage, berättar Juha Pirhonen, utvecklingschef på Nokian Tyres, om det utmanande utvecklingsarbetet.

Nytt Eco Stud 8 koncept ger enastående vintergreppEn förutsättning för att kunna skapa världens bästa vintergrepp är att dubbtekniken, mönstret och gummiblandningarna fungerar optimalt ihop. I helheten ingår också tuffa tester i verkliga förhållanden. Nokian Hakkapeliitta 8 klarar av extrema förhållanden och dessa egenskaper har finslipats till max norr om Polcirkeln, på Nokian Tyres vintertestcenter i Ivalo i nordligaste Finland.

Ett nytt dubbkoncept ger det nya däcket ett överlägset vintergrepp och en känslig vägkontakt på alla underlag. Dubbkonceptet uppfyller kraven i den nya nordiska dubblagstiftningen. Lagen gäller dubbdäck som har tillverkats efter 1 juli 2013.

Säkerheten vid extrema situationer och de balanserade köregenskaperna förbättras av det nya konceptet Eco Stud 8 Concept. I konceptet ingår den nya generationens mer miljövänligare ankardubbar, dubbflänsens form som dämpar dubbens anslag mot vägen samt från andra Hakkapeliitta produkter kända Eco Stud dynan under dubben, som ytterligare effektiviserar dubbens vägkontakt och dämpar dubbens anslag mot vägen.

Dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 ger ett enastående sidogrepp och grepp rakt fram. Den unika dubbplaceringen har dataoptimerats. Dubbarna ligger inte i rader utan jämt fördelade över hela slitbanan. Det gör att dubbarna inte ligger precis efter varandra, vilket ger bästa möjliga grepp vid alla situationer.

− Däckets sidogrepp och grepp rakt fram är mycket balanserade, vilket ger däcket köregenskaper utan överraskningar även på mycket hala och isiga vägar. Den goda dubbdämpningen ökar dubbarnas livslängd och även däckljudet är behagligt lågt, säger Juha Pirhonen.

Nya Nokian Hakkapeliitta 8 är skonsamt mot underlaget. Däckets vägslitageeffekt är över 12 procent mindre än gränsvärdet i den nya nordiska dubblagstiftningen som träder i kraft den 1 juli 2013.

Trygghet även vid extrema situationerDet stadiga dubbfästet ökar däckets bromsgrepp som ligger i toppklass. Nokian Hakkapeliitta har en ny typ av cap & base konstruktion. Den extra kraftiga gummiblandningen under slitbanagummiblandningen låser effektivt fast dubben på mönsterklacken, stabiliserar körningen på torra vägar och bidrar till jämnt slitage.

Däcket har flera innovationer som bilföraren märker vid körning. Den unika dubbplaceringen och konceptet Eco Stud 8 ger mycket goda vinteregenskaper: överlägset grepp vid inbromsning och acceleration, bättre slitstyrka och trygghet som de säkra och komfortabla köregenskaperna skapar.

Samtliga Nokian Hakkapeliitta 8 däck dubbas i fabriken, vilket garanterar hög kvalitet och funktionalitet.

Fler mönsterklackar, mer exakta köregenskaper och greppEn viktig innovation på det nya däcket är att det har betydligt fler symmetriska mönsterklackar än sin föregångare, den mångfaldiga testvinnaren Nokian Hakkapeliitta 7, vilket förbättrar vintergreppet och slitstyrkan samt minskar däckljudet.

Större antal mönsterklackar med fler skarpa klackkanter förbättrar greppet på is och snö. Ett stort antal mönsterklackar möjliggör även en bred och mer exakt dubbplacering. Mönsterklackarna är också mindre, vilket minskar däckets värmeutveckling, som i sin tur ökar däckets slitstyrka och livslängd. Det minskar även däckets rullmotstånd och därmed bränsleförbrukningen, vilket gör Hakkapeliitta 8 till ett bränslesnålt däck.

Mönsterklackarna på mitten av slitbanan har samlats till en stark helhet som styvar upp däcket och balanserar köregenskaperna. Mönstret med sina kraftiga mönsterspår och öppna mellanrum mellan mönsterklackarna gör att snö och snömodd inte fastnar i mönstret.

Speciella bromskraftförstärkare som finns på bakkanten av mönsterklackarna ger bättre bromsgrepp. Bromskraftförstärkarna har en zigzag-formad kant som ger bättre grepp, speciellt på snöunderlag.

Komfort och stabilitet på asfaltNya Nokian Hakkapeliitta 8 har en ny mönsterform som förbättrar köregenskaperna på torr asfalt. De sneda 3D-stödlamellerna på mitten av slitbanan förstärker däckets konstruktion, vilket gör att det reagerar snabbt och känsligt på styrningen. 3D-låslamellerna på utsidan av skulderområdet låser mönsterklackarna ihop vid vägkontakt, vilket ger bättre köregenskaper i kurvor och väjningar.

Det uppstyvare bältespaketet gör att däcket behåller sin form även på ojämna vägar. Däcksidans komponent- och materialval dämpar däckljudet inne i kupén och ökar komforten.

Unik slitbanegummiblandningSlitbanegummiblandningen på Nokian Hakkapeliitta 8 är ett resultat av ett enormt utvecklingsarbete. Viktigaste element i den nya Hakkapeliitta Cryosilan Gen 2 vintergummiblandningen är silica, rapsolja och naturgummi.

Katalysatorn i den cryogeniska silanblandningen för låga temperaturer är rapsolja som gör att silica och naturgummi fungerar väl ihop och ökar slitbanegummiblandningens slitstyrka. Mer naturgummi i gummiblandningen har en avgörande positiv effekt på vintergreppet i varierande nordiska vinterförhållanden. Naturgummit fungerar väl i varierande temperaturer, speciellt när temperaturen ligger nära noll eller när det är mycket kallt.

Tack vare den stora silicahalten i gummiblandningen och det helt nya mönstret har Hakkapeliitta 8 ett mycket lågt rullmotstånd, nästan 5 procent lägre än på föregångaren Hakkapeliitta 7, som även det har ett lågt rullmotstånd. Det miljövänligare Hakkapeliitta 8 minskar ytterligare både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Ny slitagevarnare ökar vintersäkerhetenPå slitbanan finns som vanligt en slitagevarnare (DSI-Driving Safety Indicator) som Nokian Tyres har patenterat. Siffrorna mitt på däcket visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter. Snöflingesymbolen är synlig tills mönsterdjupet är fyra millimeter. När den försvinner indikerar det att det är dags att köpa nya vinterdäck för att inte riskera de säkra köregenskaperna.

En inforuta på däcksidan ökar säkerheten ytterligare. Där kan man markera däckets placering på bilen och lufttrycket. Nytt är att där nu även kan markeras dragmomentet för fälgbultarna.

Hakkapeliitta vinterdäck och Hakka – ett speciellt nordiskt konceptNokian Tyres utvecklade världens första vinterdäck redan år 1934. Två år senare lanserades första Nokian Hakkapeliitta för nordiska vinterförhållanden. I dag är Nokian Hakkapeliitta ett av världens mest kända vinterdäcksmärken.

Nokian Hakkapeliitta vinterdäck tillverkas för nordiska förhållanden för att ger säkra köregenskaper i alla förhållanden och väglag. Hakka-skydd och Hakka-vägassistans ökar tryggheten ytterligare. Om ett däck som har monterats och använts på ett rätt sätt skadas, och däcket inte går att reparera, får konsumenten ett nytt likadant däck utan kostnad. Hakka-skydd gäller tills däcket har minst fyra millimeter av mönsterdjupet kvar och det gäller ett år räknat från inköpsdatumet. Om däcket går sönder under körning på vägen så behöver man bara ringa till Hakka-vägassistans som skickar hjälp till platsen.

Nokian Hakkapeliitta 8 – Vinterns härskare


  • Unikt vintergrepp
  • Miljövänligare, lägre bränsleförbrukning, lägre däckljud och mindre däckslitage
  • Stabila och exakta köregenskaper


Huvudinnovationer:Eco Stud 8 Concept. Extremt vintergrepp och mjukare vägkontakt. Mer vintergrepp, komfort och slitstyrka. Unik dubbteknik. Nya generationens mer miljövänliga ankardubbar, ny form av dubbfläns som dämpar dubbslaget mot vägen samt Eco Stud dyna under dubben som ytterligare effektiviserar dubbens vägkontakt och dämpar dubbens anslag mot vägen. Unik dubbplacering med hjälp av dataoptimering. Dubbarna finns inte i rader utan jämnt placerade över hela slitbanan. Dubbarna ligger inte efter varandra, vilket ger bästa möjliga grepp i alla situationer.

Hakkapeliitta Cryosilan Gen 2 slitbanegummiblandning. Bra vintergrepp i alla temperaturer, utmärkt slitstyrka och lägre bränsleförbrukning. Katalysatorn i den cryogeniska silanblandningen för låga temperaturer är rapsolja som gör att silica och naturgummi fungerar väl ihop. Slitbanegummiblandningen är flexibel i alla situationer och mönsterklackarnas lameller fungerar aktivt oavsett temperaturvariationer eller variationer i nivån på greppet. Rapsolja ökar däckets slitstyrka samt is- och snögrepp.

Bromsningsförstärkare. Bättre bromsgrepp. Speciella bromskraftförstärkare som finns på bakkanten av mönsterklackarna ger bättre bromsgrepp. Bromskraftförstärkarna har en zigzag-formad kant som ger bättre grepp speciellt på snöunderlag.

Sneda 3D-stödlameller. De sneda 3D-stödlamellerna på mitten av slitbanan förstärker däckets konstruktion och däcket reagerar snabbt på styrningen, vilket ger säkra och känsliga köregenskaper.

3D-låslameller. Mer exakta köregenskaper. 3D-låslamellerna på utsidan av skulderområdet låser mönsterklackarna ihop vid vägkontakt, vilket ger bättre köregenskaper i kurvor och väjningar.

Bilder: www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8


Video: http://youtu.be/1KtYGth-4-k

Nokian Hakkapeliitta 8 – bemästrar nordiska förhållanden

Tester i extrema förhållanden:
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU


Nokian Hakkapeliitta – Legendariskt vinterdäck:
www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Testvinnaren Nokian Hakkapeliitta:
www.youtube.com/watch?v=IkQotSMzSfs&feature=share&list=UUv-VDEjbdBkuZ-eSvYOn0FA

ERA och Nokian Hakkapeliitta: världsrekord för elbil på is 252,09 km/h
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/utvecklingsarbete/fastest-on-ice/varldsrekord-for-elbilar-pa-is/

Hakkapeliitta-vinterkörskola
www.nokiantyres.se/vinterkorskola

Hakkkapeliitta-testförarbloggar
http://community.nokiantyres.se//

Hakka-skydd: www.hakkaclub.se

Mer information:

Nokian Tyres plc,
Produktutvecklingschef Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Chef för teknisk kundservice Matti Morri, tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, tel. Nokian Däck AB, tel 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com