mån februari 4 01:41 2013 i kategori Produktmeddelanden
Nytt dubbfritt vinterdäck för SUV-bilar:

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV – nordisk komfort och utmärkt stabilitetUtöver nya vinterdäck för personbilar lanserar Nokian Tyres även ett nytt dubbfritt vinterdäck för stadsjeepar, Nokian Hakkapeliitta R2 SUV. Det nya däcket ger ett robust vintergrepp och exakta samt komfortabla köregenskaper.

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV har samma innovationer och tekniska lösningar som Nokian Hakkapeliitta R2 för personbilar. Det nya SUV-däcket ingår i Hakkapeliitta vinterdäckfamiljen och har utvecklats för tuff och varierande körning. Däcket representerar Nokian Tyres kompetens som världens ledande tillverkare av vinterdäck.

Produktsortimentet för Nokian Hakkapeliitta R2 SUV omfattar 47 produkter från 15 tum upp till 21 tum och däcket passar både till mindre och större stadsjeepar. I sortimentet finns även specialprodukter med Flat Run teknik. Nokian Hakkapeliitta R2 SUV börjar säljas till konsumenterna på hösten 2013 när vinterdäcksäsongen börjar. Viktigaste marknader för det nya däcket är Norden och Ryssland.

Nya Cryo Crystal Concept: optimalt greppNokian Hakkapeliitta R2 SUV stöder aktivt de stabiliseringssystem som finns på stadsjeepar och klarar av stora hjulbelastningar stabilt och flexibelt både på isiga och våta väglag. Tack vare det unika konceptet Cryo Crystal, nytt mönster och innovationer som förbättrar vintergreppet har det nya däcket utmärkta köregenskaper även på is- och snötäckta samt torra vägar.

Tillsammans med slitbanegummiblandningen, speciellt utvecklad för dubbfria vinterdäck, bildar det unika konceptet Cryo Crystal en komplett helhet. Gummiblandningen innehåller diamanthårda greppartiklar som liknar kristaller med många kanter. De greppar effektivt på underlaget och förbättrar speciellt isgreppet. Med sina vassa greppkanter är de mikroskopisk små kristallerna i gummit som inbyggda dubbar. När däcket börjar bli slitet kommer de i gummiblandningen jämt placerade miljövänliga kristallerna fram och förbättrar greppet.

Den cryosilan-baserade slitbanegummiblandningen, som även finns på Hakkapeliitta vinterdäck för personbilar, har anpassats för krävande stadsjeepskörning. Den optimala kombinationen av silica, rapsolja och naturgummi ger Nokian Hakkapeliitta R2 SUV bästa möjliga is-, snö- och våtgrepp både i sträng kyla och på regnvåta vägar.

Den mycket slitstarka gummiblandningen är styvare än tidigare och blandningen innehåller miljövänlig rapsolja som ökar däckets is- och snögrepp. Tester visar att den unika gummiblandningen ger det nya dubbfria vinterdäcket mycket bättre isgrepp, på samma sätt som Nokian Hakkapeliitta R2 för personbilar.

Balanserad säkerhet i extrema förhållandenFlera nya innovationer ger det nya däcket ett optimalt vintergrepp. Balanserade greppegenskaper i alla situationer är viktigt för höga SUV-bilar med hög prestanda. Relationen mellan sidogreppet och greppet rakt fram måste vara optimalt för att stabiliteten och köregenskaperna ska vara säkra även vid extrema situationer som kräver snabba reaktioner. Nokian Hakkapeliitta R2 SUV har raka och effektivt graderade skuldror som ger pålitligt grepp speciellt i kurvor.

På det aggressiva mönstret finns en tätare zigzag lamellering med vassa kanter som ger ytterligare grepp på riktigt hala vägar och i djup snö. De bredare lamellerna på mitten av däcket ökar greppet, speciellt på grov is- och snöunderlag. Mönstret med sina kraftiga spår och de öppna mellanrummen mellan mönsterklackarna på skuldrorna gör att snö och slask inte fastnar i mönstret.

De polerade sidospåren leder bort slask, vilket minskar risken för den farliga slask- och vattenplaningen.

Greppklor och pumplameller ger stabilt väggreppMellan mönsterklackarna finns graderade greppklor som förbättrar is- och snögreppet, speciellt vid inbromsning och acceleration. Mönsterklackarnas kanter på däckets mittområde förbättrar greppet ytterligare.

Vintersäkerheten förbättras också med hjälp av lamellväckare som finns både på skulder- och mittområdet. Lamellväckarna ökar greppet på snabbt varierande väglag, då den bredare lamellen öppnar den smalare lamellen som förbättrar greppet när väggreppet håller på att bli sämre.

De fickformade, patenterade pumplamellerna på mönsterklackarna i skulderområdet leder bort vatten mellan däcket och vägbanan och ökar greppet.

Komfortabel körning utan överraskningarDet nya mönstret med sin sammanhängande mittribba och de breda, kraftigt lamellerade mönsterklackarna ger de stora och motoreffektiva SUV-bilarna säkra och komfortabla köregenskaper utan överraskningar. Det robusta mittområdet gör att däcket slits mer balanserat, vilket ger extra säkerhet när däcket blir äldre.

Robusta Nokian Hakkapeliitta R2 SUV ger komfortabla köregenskaper i nordiska vinterförhållanden. Den slitstarka konstruktionen med flera gummilager ger stabila köregenskaper, oavsett om man kör på grusvägar eller stora och fina asfaltvägar. Ojämnheter på vägbanan som skapar stötar eller vibrationer på däcket dämpas av däckens sidor och belastar inte fälgen.

Nordiska dubbfria vinterdäck har i allmänhet det lägsta rullmotståndet av alla typer av vinterdäck. Tack vare det helt nya mönstret och en helt ny typ av slitbanegummiblandning har Nokian Hakkapeliitta R2 SUV ett mycket lågt rullmotstånd, till och med lägre än vad många sommardäck har. Det lägre rullmotståndet minskar bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Ny slitagevarnare och inforutaPå slitbanan finns som vanligt en slitagevarnare (DSI-Driving Safety Indicator) som Nokian Tyres har patenterat. Siffrorna mitt på däcket visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter. Snöflingesymbolen är synlig tills mönsterdjupet är fyra millimeter. När den försvinner är det dags att köpa nya vinterdäck för att inte riskera säkra köregenskaper.

En inforuta på däcksidan ökar säkerheten ytterligare. Där kan man markera däckets placering på bilen och lufttrycket. Nytt är att där nu även kan markeras dragmomentet för fälgbultarna. Som alla andra Hakkapeliitta vinterdäck omfattas även Nokian Hakkapeliitta R2 SUV av det unika Hakka-skyddet.

Nokian Hakkapeliitta R2 SUV – nordisk komfort och stabilitet


  • Mycket bra vintergrepp
  • Ytterst stabilt och robust
  • Komfortabla köregenskaper i alla förhållanden
Bilder: www.nokiantyres.com/hakkapeliittaR2SUV

Nokian Hakkapeliitta R2 – nordisk komfort: http://youtu.be/1KtYGth-4-k

Tester i extrema förhållanden:
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU

Nokian Hakkapeliitta – Legendariskt vinterdäck:
www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Testvinnaren Nokian Hakkapeliitta:
www.youtube.com/watch?v=IkQotSMzSfs&feature=share&list=UUv-VDEjbdBkuZ-eSvYOn0FA

ERA och Nokian Hakkapeliitta: världsrekord för elbil på is 252,09 km/h
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/utvecklingsarbete/fastest-on-ice/varldsrekord-for-elbilar-pa-is/

Hakkapeliitta-vinterkörskola
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola


Hakkkapeliitta-testförarbloggar
http://community.nokiantyres.se/

Hakka-skydd: www.hakkaclub.se

Mer information:

Nokian Tyres plc,
Produktutvecklingschef Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Chef för teknisk kundservice Matti Morri, tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, tel. Nokian Däck AB, tel 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, tel. 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com