tor september 23 07:44 2021 i kategori Produktmeddelanden

Nya EU-däckmärkningar hjälper bilister – ”Fel uppfattningar ska rättas till”

Europa har som först i världen infört en isgreppsmärkning på däck. Däcken ska också ha en snögreppsmärkning och QR-kod som leder till en omfattande europeisk databank om däck. Syftet med den nya märkningen är att det ska vara enklare att jämföra däck och att styra däckköpare att välja säkra däck som minskar utsläppen. Nokian Tyres, föregångare på vinterdäck, har sedan länge efterfrågat en bättre däckmärkning.

Däckmärkningen uppdateras i hela EU-området. Alla nya däck, tillverkade efter 1 maj 2021, ska ha den nya märkningen vilket innebär att den gradvis kommer att bli vanlig på däck som säljs till slutkunder. 

EU:s däckmärkning för sommardäck, året-runt, och dubbfria vinterdäck började gälla år 2012. Däckmärkningen gäller alla personbilsdäck, SUV-däck och däck för lätta lastbilar som säljs i EU-området. Däckmärkningen informerar om däckets rullmotstånd, våtgrepp och externt däckljud. Efter förändringen ska däckmärkningen även informera om däckets snö- och isgrepp och den ska även ha en QR-kod. Däckmärkningen omfattar inte dubbdäck. 

– Snögreppsmärkningen visar att däcket uppfyller de officiella kraven när det gäller snögrepp. Isgreppsmärkningen i sin tur visar att däcket fungerar på ett säkert sätt i nordiska vinterförhållanden. Vi rekommenderar inte användningen av centraleuropeiska vinterdäck i förhållanden de inte är utvecklade för, berättar Emil Sundholm Product Manager på Nokian Tyres Sverige. 

Den tidigare märkningen var missvisande i Norden

I praktiken står våtgrepp i motsatsförhållande till isgrepp. Utvecklar man det ena så försämras det andra vanligtvis. Därför har den tidigare däckmärkningen inte visat hela bilden av de toppegenskaper som nordiska vinterdäck av hög kvalitet har och därför har Nokian Tyres sedan länge arbetat för att däckmärkningen ska utvecklas. Detta arbete har nu lett till en förändring. 

– Tidigare såg man i medier mycket skriverier om att den ursprungliga däckmärkningen leder konsumenterna vilse och att man inte kan lita på den. Många bilägare kommer fortfarande ihåg det här. Nu har man ändrat på däckmärkningen och vi måste nu rätta till de tidigare felaktiga uppfattningarna om märkningen, säger Emil Sundholm. 

– Konsumenterna beställer allt oftare produkter på nätet. Det är en stor fördel att de i fortsättningen kan kontrollera vilka märkningar ett däck har, vilket gör det lättare att beställa rätt typ av däck. Hos en däckhandlare hjälper en däckexpert konsumenten i däckvalet men på nätet finns det ingen som personligen kan hjälpa till att välja säkra däck.

Enorm databank om alla däck

Den nya QR-koden på däckmärkningen leder konsumenten till en enorm databank som innehåller uppgifter om alla däck som säljs i Europa. Uppgifterna är standardiserade vilket gör det enkelt att jämföra olika däck. 

– I framtiden kommer däckmärkningen att innehålla ännu mer information. EU har redan beslutat att däckmärkningen även ska innehålla information om däckslitage och hur många kilometer man kan köra med däcket. Det kommer dock att dröja flera år innan dessa uppgifter tas med på däckmärkningen. Först måste man hitta lämpliga testmetoder för att mäta dessa värden, berättar Jarmo Sunnari, SRA Manager på Nokian Tyres. 

Vilken information innehåller den nya däckmärkningen? 

  • Rullmotståndet informerar om bränsleförbrukningen och koldioxidutsläpp. Däck i den bästa klassen A kan spara upp till 0,6 liter bränsle jämfört med däck i den sämsta klassen E, baserat på klassificeringsvärdet i EU:s däckmärkning.
  • Våtgrepp informerar om bromssträckan. Det bästa däcket stannar från 80 km/h på våt asfalt nästan 20 meter tidigare än ett däck i den sämsta klassen.
  • Externt däckljud informerar om ljudnivån utanför bilen. Däck med lägre däckljud minskar bullerutsläppen.
  • Snögreppsmärkningen informerar om att däcket uppfyller de officiella krav och fungerar pålitligt på snö.
  • Isgreppsmärkningen informerar om att däcket har klarat ett isgreppstest och att däcket passar för nordiska vinterförhållanden. Märkningen gäller endast personbilsdäck.

 

Läs mer: 

Information om nya däckmärkningar för konsumenterna 

Mer information:

www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 7464

emil.sundholm@nokiantyres.com

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

helene.kohlstrom@nokiantyres.com

 

Nokian Tyres plc  

SRA Manager Jarmo Sunnari, 

tel. +358 10 401 7975, jarmo.sunnari@nokiantyres.com 

 

Twitter  I YouTube I Facebook I Linkedin  I Instagram 

 

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck för människor som sätter värde på säkerhet och hållbarhet. Inspirerade av vår skandinaviska bakgrund tillverkar vi innovativa produkter för personbilar, lastbilar och tunga maskiner som ger dig trygghet i alla körförhållanden. Vår däckkedja Vianor erbjuder däck och bilservice. Bolagets omsättning uppgick till cirka 1,3 miljarder euro år 2020 och antalet anställda är cirka 4 600. Nokian Tyres  aktie noteras på Nasdaq i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.se