mån februari 5 03:36 2007 i kategori Produktmeddelanden

Nya Nokian sommardäck 2007


Nokian Hakka V och H för nordiska förhållandenNokian Hakka V och H är två nya sommardäck i hastighetsklasserna H (210 km/h) och V (240 km/h). Båda däcken är speciellt utvecklade för krävande nordiska förhållanden och är helt fria från högaromatiska oljor som klassas som skadliga. Båda däcken har ett års Hakka-skydd som innebär att om däcket skadas så får konsumenten ett nytt likadant däck med montering utan kostnad.

Båda Hakka-däcken innehåller nya tekniska innovationer som minskar risken för vattenplaning. Däcken i dimensionen 205/55 R16 klarar av att tränga undan 43 liter vatten i sekunden i en hastighet på 75 km/h och när det finns 10 millimeter vatten på vägen.

Nokian Hakka V och H har speciella stänkavledare som gör att de slungar mindre vatten åt sidorna och mot bakomvarande bilens vindruta.

De nya däcken har även en vattenplaningsvarnare som varnar när däcket inte längre ger bra skydd mot vattenplaning. Ett vattendroppsmärke mitt på mönstret försvinner när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.

Bilder: Nokian Hakka V och H
Nokian Hakka H produktsida
Nokian Hakka V produktsida

Två nya sommardäck för minibussar och lätta lastbilar

Nokian Hakka C Van och Nokian Hakka C Cargo är två nya sommardäck för minibussar och lätta lastbilar. Båda däcken har utvecklats för att optimalt uppfylla de krav som minibussar och lätta lastbilar ställer på däck för krävande nordiska förhållanden.
Nokian Hakka C Van är ett däck för lättare laster och persontransporter. Däcket passar bra till exempel på minibussar för taxibruk. Nokian Hakka C Cargo är ett robustare däck som lätt även kan bära tyngre laster.

Båda däcken har gummiblandningar som är speciellt utvecklade för den här typen av däck. Däcken tillverkas helt utan högaromatiska oljor som är klassade som skadliga.

Bilder: Nokian Hakka C Van och Nokian Hakka C Cargo
Nokian Hakka C Van produktsida
Nokian Hakka C Cargo produktsida

ÖVRIGA NOKIAN SOMMARDÄCK


Högfartsteknologi för familjebilar

Nokian Hakka i3 är ett sommardäck i hastighetsklassen T (190 km/h) för små och medelstora familjebilar. Däcket har många liknande innovationer och egenskaper som däck i högre hastighetsklasser. Däckets helsilicagummiblandning (Nordic cool silica compound) har speciellt utvecklats för varierande nordiska förhållanden.

Nokian Hakka i3 är ett inside-outside däck med olika mönster på inre och yttre slitbanan. Den här typen av mönster är vanligt på höghastighetsdäck och minskar risken för vattenplaning.

Däcket tillverkas helt utan skadliga högaromatiska oljor. Däcket har en slitagevarnare som visar hur många millimeter av slitbanan finns kvar.

Bilder: Nokian Hakka i3
Nokian Hakka i3 produktsida

Högprestandadäck för stadsjeepar

Nokian NRVi SUV är ett däck för stadsjeepar och finns i hastighetsklasserna V (240 km/h) och W (270 km/h). Däcket har utvecklats för att ge stabila, personbilsliknande köregenskaper för SUV-bilar i varierande nordiska förhållanden.

Däcket har ett solfjäderformat mönster som gör att det rullar lätt och styrresponsen är exakt. Däcket är mycket stabilt även i snäva kurvor och vid snabba styrrörelser.

Stadsjeepsförare kräver att däcken måste vara lika komfortabla och tysta som personbilsdäck. Nokian NRVi SUV har mycket lågt däckljud. Däcket har små förhöjningar i huvudspårens botten och på klackarna vid spåren små hål som minskar däckljudet avsevärt, både i kupén och utanför bilen.

Däcket har en slitagevarnare som anger mönsterdjupet i millimeter. Dessutom har däcket ett fälgskydd som skyddar mot skador till exempel vid körning mot trottoarkanten. En tätningsring hindrar smuts att tränga mellan däcket och fälgen.

Bilder: Nokian NRVi SUV
Nokian NRVi SUV produktsida

Miljövänligt höghastighetsdäck

Nokian Z är ett höghastighetsdäck i hastighetsklassen W (270 km/h) som tillverkas helt utan skadliga högaromatiska oljor. Däcket är avsett för krävande nordiska förhållanden och behåller sina säkra köregenskaper även i låga temperaturer.

Däckets slitbana tillverkas av fyra olika helsilicagummiblandningar. Mittribbans gummiblandning gör däcket lätt att köra med och gör att däckets mittparti slits jämnt. Däckets skulderparti är avgörande för greppet. Vid kraftig inbromsning eller snabb kurvtagning är marktrycket större vid skulderpartiet än vid mittribban. Nokian Z har på skulderpartiet en gummiblandning som ger mycket stadigt grepp speciellt på våta underlag.

Höghastighetsdäck har i allmänhet kortare livslängd än vanliga däck. Nokian Z är i sitt produktsegment ovanligt slitstarkt. Däcket har mycket lågt rullmotstånd, även på grova svenska asfaltvägar.

Nokian Z har en slitagevarnare som anger mönsterdjupet i millimeter. Dessutom har däcket en fälgskydd som skyddar mot skador till exempel vid körning mot trottoarkanten. En tätningsring hindrar smuts att tränga mellan däcket och fälgen.

Bild: Nokian Z