tor oktober 28 12:00 2021 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Nya Nokian Tyres Nordman SX3 sommardäck: Balanserad säkerhet och många mil för mindre familjebilar

Sommardäcksfamilj Nordman är skapad för utmanande nordiska sommarförhållanden. Nya Nordman SX3 ger balanserade och pålitliga köregenskaper på varierande sommarväglag.

Nordman SX3 sommardäck rullar balanserat och komfortabelt både på våta vägar och på solvarma asfaltvägar. Nokian Tyres uppfinning, Coanda-teknologi, styr och accelererar vattengenomströmningen mellan däcket och vägen och ger bra skydd mot vattenplaning. Samma teknik används bland annat på flygplan och F1-bilar. 

Däckets robusta konstruktion och gummiblandning för grova asfaltvägar ger komfortabla mil även på spåriga vägar. Sortimentet omfattar däckdimensioner från 13 tum till 16 tum och däcket passar till mindre och medelstora familjebilar. Hastighetsklasserna är T (190 km/h) och H (210 km/h). Viktigaste marknader för Nordman sommardäcksfamilj är Norden och Ryssland. Försäljningen till konsumenterna börjar våren 2022. 

Balanserade köregenskaper och bra skydd mot vattenplaning

Nordman SX3 har ett stilrent mönster och en gummiblandning som är skräddarsydd för krävande nordiska förhållanden, vilket ger pålitliga säkerhetsegenskaper och utmärkt slitstyrka. 

– Nordman SX3 har balanserade köregenskaper som gör filbyten säkra och enkla. Däckets slitbanegummiblandning ger bra slitstyrka på grova nordiska asfaltvägar. På våta vägar ger många innovationer extra säkerhet, säger Marko Rantonen, Product Manager på Nokian Tyres. 

Däckets klackmönster och den kraftiga ytterskuldran ger exakta och stabila köregenskaper. På mönstrets mittparti finns aggressiva så kallade blade grooves som skär ribborna på mittpartiet. De lagrar vatten effektivt och leder det vidare till de längsgående spåren. 

Coanda-teknologin ser till att vattnet snabbt strömmar bort mellan däcket och vägen vilket minskar risken för vattenplaning. 

– De böjda rampliknade mönsterklackarna på innerskuldrorna leder vatten från de längsgående spåren till de tvärgående spåren. Coanda-fenomenet betyder att en ström tenderar sig att vända mot en närliggande yta. Detta fenomen används bland annat för att förbättra aerodynamiken på flygplansvingar och Formula-1 bilar, berättar Marko Rantonen. 

En dubbel effekt mot vattenplaning åstadkoms genom att speciella så kallade trumpet grooves på däckets skulderpartier leder bort vatten från de tvärgående spåren. Däcket behåller sina goda egenskaper mot vattenplaning även när det börjar bli slitet. 

Hållbar säkerhet maximerar komforten

Slitbanegummiblandningen anpassar sig smidigt efter olika temperaturer och körförhållanden. Den kraftiga slitbanegummiblandningen ger bra skydd mot stick- och skärskador och ser till att stenar inte kan tränga sig in i däcket. 

Silent Groove Design maximerar komforten genom att minska däckljudet både inne i kupén och externt. Halvrunda hål i de längsgående ribborna minskar även luftmotståndet vilket minskar bränsleförbrukningen och ger fler mil. 

Däck i bra skick ökar trafiksäkerheten betydligt. Slitagevarnare i däckets mittribba (Driving Safety Indicator, DSI) visar mönsterdjupet i millimeter. Slitagevarnaren varnar för ökad risk för vattenplaning. När vattendroppsikonen på slitagevarnaren försvinner innebär det att mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter. 

En inforuta som ökar säkerheten ytterligare finns på däcksidan. Där kan däckets placering på bilen och lufttrycket kan markeras. Där finns även en ruta där man kan markera fälgarnas åtdragningsmoment, vilket ytterligare ökar säkerheten. 

Pålitliga Nordman sommardäck

Nordman sommardäck är utvecklade för att klara varierande temperaturer och de rullar säkert även på sämre vägar. I det förnyade sortimentet finns pålitliga däck för de flesta bilmodeller. Nordman SZ2 är utvecklad för snabb körning och är lätt att köra med både på våt och torr asfalt. Nordman S2 SUV är ett säkert och effektivt val för körning på både asfalt och grusvägar. 

Nordman sommardäck tillhör Nokian Tyres mellansegment i det mångsidiga sortimentet av sommardäck vilket innebär att de är ett bra alternativ till Nokian Tyres premium sommardäcksfamilj Hakka

Nokian Tyres Nordman SX3 – Balanserat, exakt och tyst 

  • Stabilt vid undanmanövrar, effektivt skydd mot vattenplaning
  • Lätt och balanserad körkänsla
  • Fler pålitliga mil – håller utmärkt på varierande nordiska vägar 

Viktigaste innovationer: 

Coanda-teknologi. Effektivt skydd mot vattenplaning. De böjda rampliknade mönsterklackarna på innerskuldrorna leder och accelererar vattengenomströmningen från de längsgående spåren till de tvärgående spåren. Bra skydd mot vattenplaning även när däcket börjar bli slitet. 

Blade Grooves. Säkerhet på våta vägar. Aggressiva så kallade liespår skär ribborna på mittpartiet. De lagrar vatten effektivt och leder det vidare till de längsgående spåren.  

Trumpet Grooves. Skyddar mot vattenplaning. Så kallade trumpet grooves i skulderpartierna, strömtekniskt optimerade skottformade hål, lagrar vatten mellan däcket och vägen och accelererar vattengenomströmningen från huvudspåren till de tvärgående spåren vilket maximerar greppet. 

Silent Groove Design. Bättre komfort. På väggarna i däckets längsgående ribbor finns små halvrunda hål som liknar ytan på en golfboll och deras uppgift är att minska ljudnivån både i kupén och externt. Innovationen minskar också däckets luftmotstånd och kyler däcket vilket gör det mer slitstarkt. 

Läs mer och ladda ner produktbilder och video:

Läs mer om Nokian Tyres Nordman SX3:

https://www.nokiantyres.se/sommardack/nokian-tyres-nordman-sx3/

Ladda hem produktbilder och video:

www.nokiantyres.com/nordmansx3PR

Mer information:

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 7464

emil.sundholm@nokiantyres.com

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

helene.kohlstrom@nokiantyres.com

Product Manager Petri Luoma, tel. +358 (0)10 401 7889 
petri.luoma@nokiantyres.com

Manager, Content & Product Marketing Teemu Sainio, tel. +358 (0)10 401 7296
teemu.sainio@nokiantyres.com

 

Twitter  I YouTube I Facebook I Linkedin  I Instagram 

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck för människor som sätter värde på säkerhet och hållbarhet. Inspirerade av vår skandinaviska bakgrund tillverkar vi innovativa produkter för personbilar, lastbilar och tunga maskiner som ger dig trygghet i alla körförhållanden. Vår däckkedja Vianor erbjuder däck och bilservice. Bolagets omsättning uppgick till cirka 1,3 miljarder euro år 2020 och antalet anställda är cirka 4 600. Nokian Tyres aktie noteras på Nasdaq i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.se