mån april 22 12:44 2013 i kategori Produktmeddelanden

Mycket bra snö- och slaskgreppNya Nokian WR SUV 3 högprestandadäck för krävande vinterförhållandenNokian Tyres lanserar Nokian WR SUV 3, ett robust och mångsidigt prestandavinterdäck för stadsjeepar. Det nya däcket är utvecklat för varierande vinterförhållanden i Europa och ger mycket bra grepp och köregenskaper på vinterväglag. Däcket rullar lika lätt både på snö- samt slaskunderlag och på torra vägar.

Nokian WR SUV 3 har ett nytt symmetriskt och direktionalt (bestämd rullriktning) mönster, kraftig lamellering och en skräddarsydd vintergummiblandning för motorstarka SUV-bilar som ger mycket stabila köregenskaper och bra grepp även i höga hastigheter. Nya innovationer, som bland annat snöklor (Snow Claws), ger däcket utmärkt snö- och isgrepp, vilket var en av prioriteringarna i utvecklingsarbetet. Den unika mönsterdesignen och de polerade tvärsgående spåren ger effektivt skydd mot den farliga slask- och vattenplaningen.

Nokian WR SUV 3 är utvecklat för tuff körning på SUV-bilar, vars försäljning fortfarande ökar i Europa. Däcket representerar Nokian Tyres hårdaste kärna, den världsledande kompetensen på vinterdäck. Det omfattande produktsortimentet omfattar 37 dimensioner från 15 tum till 21 tum. De flesta däcken i det moderna sortimentet har märkningen XL, vilket innebär att de har största möjliga bärighet. Nya Nokian WR SUV 3 börjar säljas hösten 2013 i Europa, Ryssland och Ukraina.

Unik mönsterdesign – utmärkta köregenskaper och effektivt skydd mot slaskplaningDet nya lättrullande däcket har ett symmetriskt och direktionalt mönster, vilket innebär att det har en bestämd rullriktning. Mönstret optimerar däckets säkra köregenskaper och ger utmärkta vatten- och slaskplaningsegenskaper. Den längsgående mittribban stabiliserar köregenskaperna på alla underlag, speciellt i höga hastigheter. Utöver logiska och stabila köregenskaper har Nokian WR SUV 3 även exakta bromsegenskaper och rullar lätt, vilket minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Mönsterklackarna vid mittribban och de längsgående ribborna har så kallade stödlyft (Groove Lifts) som gör däcket ännu mer robust. Det här extra stödet på det symmetriska mönstret förenar de bästa egenskaperna på ett långribbat och pilmönstrat vinterdäck. Mönsterklackarnas stödlyft ger stabila och kontrollerade köregenskaper på torr väg. De förhindrar också att små stenar inte kan fastna i spåren.

De unika 3D-låslamellerna som sträcker sig från skuldra till skuldra förbättrar köregenskaperna i en kurva och vid en väjning. Jämfört med raka lameller stöder 3D-låslamellerna mönsterklackarna även när de öppnar sig, tack vare låsmekanismen. Det här gör däcket även mer slitstarkt, speciellt på dåliga vägar.

Nokian Tyres är känt som föregångare när det gäller att testa slaskplaning. Den här kompetensen utnyttjades maximalt även i utvecklingen av Nokian WR SUV 3. Däckets djupa tvärsgående spår ger bra skydd mot vatten- och slaskplaning och tillsammans med det pilformade, direktionella mönstret samt polerade huvudspår leder de effektivt bort vatten och slask mellan däcket och vägen.

Nya innovationen Snow Claws ger optimalt snögreppNokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare och de mångsidiga vinteregenskaperna på det nya SUV-däcket optimerades på testbanor för höga hastigheter i Europa, i Papenburg i Tyskland och i Idiada i Spanien. Krävande tester på snö och is gjordes på Nokian Tyres unika testcenter i Ivalo, i extrema förhållanden i finska Lappland.

På mönsterklackarnas längsgående och tvärsgående spår finns speciella snöklor (Snow Clows) som förbättrar greppet på snöunderlag. I mjuk snö greppar de effektivt på underlaget. Mönsterklackarnas kraftiga lamellering ökar greppet ytterligare. Nokian WR SUV 3 reagerar snabbt på styrningen och däcket är lätt att köra med på torrt och vått underlag, men är pålitligt även på isiga vägar i snabba väjningar och filbyten.

Sportiga Nokian WR SUV 3 ger exakta och känsliga köregenskaper i alla körsituationer. Vid extrema lägen, när greppet nästan släpper, är köregenskaperna fortfarande säkra och logiska. Greppet släpper mjukt och däcket förlorar aldrig sitt grepp tvärt. Det här skulle inte vara möjligt utan ett balanserat förhållande mellan sidogreppet och greppet rakt fram, vilket är en viktig egenskap på däck för höga och tunga SUV-bilar. På snö och is ger vinterdäcket Nokian WR SUV 3 ett betydligt bättre grepp än sin föregångare Nokian WR G2 SUV.

Skräddarsydd slitbanegummiblandning maximerar greppet och slitstyrkanDäckets styva SUV-silicagummiblandning har skräddarsytts för varierande förhållanden och höga hastigheter och ger mycket bra vintergrepp och slitstyrka vid alla temperaturer. Den höga halten av silica i gummiblandningen reagerar på ett naturligt sätt för temperaturvariationer och optimerar däckets våtgrepp.

Gummiblandningen på Nokian WR SUV 3 innehåller också rapsolja som förstärker däckets gröna image. Den miljövänliga rapsoljan ökar däckets slitstyrka och förbättrar is- och snögreppet. Däcket har ett mycket lågt rullmotstånd, vilket minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Vissa dimensioner av det nya vinterdäcket får i EU-däckmärkningen som den utmärkta klassificeringen B när det gäller bränsleeffektivitet och klassificeringen C när det gäller våtgrepp. Klassificeringen varierar beroende på däckdimension.

Ny inforuta ökar vintersäkerheten och komfortenPå slitbanan finns en slitagevarnare (DSI-Driving Safety Indicator) som Nokian Tyres har utvecklat och patenterat. Siffrorna mitt på däcket visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter och numren försvinner ett i taget när däcket slits. Snöflingasymbolen, eller vinterslitagevarnaren (WSI-Winter Safety Indicator), är synlig tills mönsterdjupet är fyra millimeter. När den försvinner indikerar det att exempelvis risken för slaskplaning ökar betydligt och att det är dags att köpa nya vinterdäck för att inte riskera de säkra köregenskaperna.

En inforuta på däcksidan ökar säkerheten och komforten ytterligare. Där kan man markera däckets placering på bilen och lufttrycket. Rätt lufttryck förbättrar köregenskaperna, minskar risken för däckskador och minskar bränsleförbrukningen. För att ytterligare öka komforten kan man på inforutan även markera dragmomentet för lättmetallfälgens bultar.

Nokian WR SUV 3 – huvudinnovationer:Mönsterdesign. Stabila köregenskaper, effektivt skydd mot slaskplaning. Det symmetriska och direktionala (bestämd rullriktning) mönstret optimerar däckets stabila köregenskaper och de säkra vatten- och slaskplaningsegenskaperna. Mönsterklackarnas kraftiga lamellering förbättrar greppet.

Snow Claws. Maximalt snögrepp. På mönsterklackarnas längsgående och tvärsgående spår finns speciella snöklor som förbättrar greppet på snöunderlag. I mjuk snö greppar de effektivt på underlaget.

Groove Lifts. Kontrollerade och robusta köregenskaper. Mönsterklackarna vid mittribban och de längsgående ribborna har så kallade stödlyft (Groove Lifts) som ger stabila och kontrollerade köregenskaper på torr väg. De förhindrar också att små stenar inte kan fastna i spåren.

3D Lock Sipe. Bättre köregenskaper och slitstyrka. De unika 3D-låslamellerna som sträcker sig från skuldra till skuldra förbättrar köregenskaperna i en kurva och vid en väjning. Jämfört med raka lameller stöder 3D-låslamellerna mönsterklackarna även när de öppnar sig, tack vare låsmekanismen.

Nokian WR SUV 3 – optimala snö- och slaskegenskaper  • Effektivt skydd mot slask- och vattenplaning
  • Utmärkta köregenskaper både på snö och på torra vägar
  • Mycket goda våtegenskaper
Bilder: www.nokiantyres.com/NokianWRSUV3

Tester i extrema förhållanden:
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU

Nokian Hakkapeliitta – Legendariskt vinterdäck:
www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Testvinnaren Nokian Hakkapeliitta:
www.youtube.com/watch?v=IkQotSMzSfs&feature=share&list=UUv-VDEjbdBkuZ-eSvYOn0FA

ERA och Nokian Hakkapeliitta: världsrekord för elbil på is 252,09 km/h
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/utvecklingsarbete/fastest-on-ice/varldsrekord-for-elbilar-pa-is/

Hakkapeliitta-vinterkörskola
www.nokiantyres.se/vinterkorskola

Hakkkapeliitta-testförarbloggar
http://community.nokiantyres.se/


Mer information:

Nokian Tyres plc,
Produktutvecklingschef Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, Nokian Däck AB, tel 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com