ons april 16 12:34 2014 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Så här håller sommardäcken längre och du kör säkrare

Med några enkla åtgärder kan du förlänga livslängden på dina sommardäck betydligt och spara mycket pengar. Samtidigt kör du säkrare, mer komfortabelt samt miljövänligt och som extra bonus minskar även bilens bränsleförbrukning. Sommardäck av hög kvalitet och däck som är utvecklade för våra svenska förhållanden har bästa slitstyrka.

Grova asfaltvägar och kraftigt varierande temperaturer från tidig vår till sommaren och till sen höst ställer sina speciella krav på sommardäck. Därför är det klokt att välja däck som är utvecklade för nordiska sommarförhållanden.

Exempelvis Nokian Hakka sommardäck är speciellt utvecklade för att ge bra slitstyrka på grova asfaltvägar och säkra köregenskaper i varierande temperaturer och väderförhållanden. Nokian Hakka Blue har klarat sig bra i motortidningarnas däcktester och speciellt bra betyg får däcket för sina säkra köregenskaper på vått underlag. Även Nokian Hakka Black för sportig körning och det mycket lättrullande Nokian Hakka Green har klarat sig bra i testerna. Även SUV-säcken Nokian Hakka SUV, Nokian Hakka Z SUV och Nokian Rotiiva är bra exempel på däck för nordiska förhållanden.

De flesta nyare bilmodeller har rätt så stora däck, vilket gör att nya däck är en kännbar investering. Därför är det värt att se till att däcken ger så många mil som möjligt. Med några enkla åtgärder går det att förlänga deras livslängd betydligt.

Skifta däcken regelbundet

Grundläggande är att regelbundet kontrollera däckslitaget. När mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter ger däcket inte längre ett säkert skydd mot vattenplaning. Tester visar att en bil som har däck med ett mönsterdjup på 1,6 millimeter börjar vattenplana i en kurva vid en hastighet på 76 km/h, när en bil med nya däck börjar vattenplana först vid 96 km/h (cirka 5 millimeter vatten på vägbanan).

− Drivdäcken slits betydligt snabbare än däcken på den frirullande axeln. För att jämna ut slitaget bör man skifta däcken från fram till bak och tvärtom mitt i körsäsongen, rekommenderar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.

Viktigt är även att ha koll på att däcken inte slits ojämnt. Ett däck kan ha sex millimeters mönsterdjup på utsidan av slitbanan, men på insidan kan mönstret vara helt slitet. Ett onormalt slitage på skulderpartiet betyder ofta att däcktrycket är för litet, att hjulinställningen är fel eller att stötdämparna är dåliga.

Misstänker du att däcket inte slits normalt är det bäst att låta en däckverkstad kontrollera däcken. Mönsterdjupet kan du enkelt kolla med hjälp av ett femkronors mynt. Avståndet mellan myntets kant och överdelen av siffran fem är tre millimeter. När du sticker ner myntet i mönsterspåret och hela siffran fem syns är mönsterdjupet mindre än tre millimeter och däcket ger inte längre bra skydd mot vattenplaning. På Nokian Hakka sommardäck är det enkelt att kolla mönsterdjupet, eftersom de har en slitagevarnare som med tydliga siffror på slitbanan anger mönsterdjupet i millimeter.

Fler mil med lugnt körsätt

Ditt körsätt är en av de viktigaste sakerna som påverkar däckslitaget. Genom att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar håller däcken betydligt längre. Viktigt är också att kolla däcktrycket regelbundet, helst var tredje vecka. Utöver däckslitage minskar rätt däcktryck även rullmotståndet och förbättrar köregenskaperna samt komforten.

− Däcktrycket ska även anpassas efter bilens last. Exempelvis vid en semesterresa med mycket last i bilen ska däcktrycket ökas. Om däcktrycket är för lågt ökar även däckets värmeutveckling, vilket i sin tur ökar däckslitaget, berättar Allan Ostrovskis.

Rätt däcktryck minskar bränsleförbrukningen

Däcken har en stor betydelse på bilens bränsleförbrukning. Utöver rätt däcktryck påverkar däckets rullmotstånd bilens bränsleförbrukning. Genom att ha däck med lågt rullmotstånd kan bränsleförbrukningen minska upp till en halv liter per 10 mil. Om en liter 95-oktanisk bensin kostar cirka 14 kronor litern blir besparingen cirka 700 kronor på 1 000 mil för en normalstor bil. Beräknat på ett däcks medellivslängd, 4000-5000 mil, blir besparingen 2 800-3 500 kronor.

Däcktrycket får heller inte vara för högt. Däckets dämpningsegenskaper blir då lidande, vilket gör att komforten blir sämre, bilen går helt enkelt mer stötigt. 

Tre tips för att öka säkerheten och livslängden på däck

1. Kolla däcktrycket var tredje vecka

Rekommendationen är att kontrollera däcktrycket var tredje vecka. Trycket ska kollas på kalla däck. Biltillverkarens däcktrycksrekommendationer anges i bilens instruktionsbok.

2. Öka däcktrycket något

Sedan länge har man rekommenderat att däcktrycket på vinterdäck bör vara något högre än rekommendationen. Numera rekommenderas att även sommardäck bör ha lite högre däcktryck. En aning högre däcktryck, + 0,3 bar minskar rullmotståndet, vilket sparar bränsle.

3. Skifta däcken mitt på säsongen

På våren är den redan grova asfalten ännu mer grov, vilket kan slita däck upp till fem gånger mer än mitt på sommaren. Dessutom slits däcken på drivaxeln två gånger snabbare än däcken på den frirullande axeln. Därför bör däcken skiftas från fram till bak och tvärtom mitt på säsongen. På det sättet blir slitaget jämnare och däcken håller längre.

BILD:
http://www.mynewsdesk.com/se/nokian-tyres/images/kolla-lufttrycket-varje-maanad-286034

Andvändningstips för sommardäck:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/

Mer information:

Sommardäcksfamiljen Nokian Hakka för varierande nordiska förhållanden:
https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/sommardacksfamiljen-nokian-hakka-for-varierande-nordiska-forhallanden-hakkaskydd-ger-trygghet-och/

Bilder:

Nokian Hakka Green: www.nokiantyres.com/HakkaGreen

Nokian Hakka Blue: www.nokiantyres.com/HakkaBlue

Nokian Hakka Black: www.nokiantyres.com/HakkaBlack

Mer information om Nokian Hakka Black:
https://www.nokiantyres.se/sommardack/nokian-hakka-black/

Mer information om Nokian Hakka Blue:
https://www.nokiantyres.se/sommardack/nokian-hakka-blue/

Mer information om Nokian Hakka Green:
https://www.nokiantyres.se/sommardack/nokian-hakka-green/

Videor:

Nokian Hakka Green – Naturally Safe
http://youtu.be/wqebSYA0Dx0

Nokian Hakka Blue – Wet Performer
http://youtu.be/TcQpuiubS2Y

Nokian Hakka Black – cool performance for Northern European summer
http://youtu.be/t9fZeEGmBdk

Mer information:

Allan Ostrovskis, teknisk chef, tel. 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, Nokian Däck AB, tel. 08-4747 447, anders.jansson(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

www.facebook.com/nokiantyressverige | www.youtube.com/NokianTyresCom