mån februari 4 01:35 2013 i kategori Produktmeddelanden
Nytt dubbfritt vinterdäck för varierande vinterväglag:

Nokian Hakkapeliitta R2 – komfort för nordiska förhållandenNya dubbfria vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta R2 klarar av även besvärliga vinterväglag utan problem. Däcket rullar lätt och ger utmärkt grepp både i hala vägkorsningar och på snötäckta landsvägar. Nokian Tyres, uppfinnaren av vinterdäcket, nya innovationer maximerar isgreppet på nordiska dubbfria vinterdäck och nya Nokian Hakkapeliitta R2 har tagit ett rejält steg framåt i utvecklingen.

Som sin föregångare Nokian Hakkapeliitta R med många testvinster, är det nya Nokian Hakkapeliitta R2 första valet för bilister som vill ha komfortabla köregenskaper och ett miljövänligare däck. Däckets mycket låga rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen. Dessutom har man även vidareutvecklat däckets säkra köregenskaper på isiga, snöiga och våta vägar, som bilförare värderar högt.

Produktsortimentet för det nya lättkörda Nokian Hakkapeliitta R2 omfattar 56 produkter från 13 tum upp till 20 tum och däcket (hastighetsklass R - 170 km/h) passar till alla moderna bilmodeller. Nokian Hakkapeliitta R2 börjar säljas till konsumenterna hösten 2013 när vinterdäcksäsongen börjar. Viktigaste marknader för det nya däcket är Norden och Ryssland.

Nya Cryo Crystal Concept: optimalt greppSnabbt varierande väderförhållanden är vanliga under den nordiska vintern. Även om man huvudsakligen kan köra på bra väglag under vintern så händer det ibland att ett kraftigt snöoväder eller nollgradiga hala vägar överraskar bilföraren. Säkerhetsegenskaperna på det lätt rullande Nokian Hakkapelitta R2 ligger i topp, tack vare den nya generationens gummiblandning, skräddarsytt mönster samt konceptet Cryo Crystal som förbättrar greppet.

Gummiblandningen innehåller diamanthårda greppartiklar som liknar kristaller med många kanter. De greppar effektivt på underlaget och förbättrar speciellt isgreppet. Slitgummiblandningen ger ett utmärkt grepp och däcket behåller sitt utmärkta grepp även när mönsterdjupet närmar sig gränsen för säkert vintergrepp, fyra millimeter.

− Nya Nokian Hakkapeliitta R2 visar att det är möjligt att både behålla exakta köregenskaper och bra grepp, även när däcket blir äldre. De mikroskopiska små kristallerna med sina vassa greppkanter i gummit är som inbyggda dubbar. När däcket börjar bli slitet kommer de i gummiblandningen jämt placerade miljövänliga kristallerna fram och förbättrar greppet, berättar Juha Pirhonen, Nokian Tyres utvecklingschef, om det nya däckets specialegenskaper.

Mycket grepp – lättrullandeDet unika konceptet Cryo Crystal och slitbanegummiblandningen för dubbfria vinterdäck bildar en komplett helhet. Den nya vintersilicagummiblandningen som baseras på cryosilan fungerar säkert på brett temperaturområde, oavsett om vägen är våt eller farligt hal. Katalysatorn i den cryogeniska silanblandningen för låga temperaturer är rapsolja som gör att silica och naturgummi fungerar optimalt ihop. På samma sätt som på det nya dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 8 så har andelen naturgummi ökats betydligt även på Nokian Hakkapeliitta R2.

Mer naturgummi i gummiblandningen har en avgörande positiv effekt på vintergrepp i de varierande nordiska vinterförhållandena. Naturgummit fungerar väl i varierande temperaturer. Slitbanegummiblandningen på Nokian Hakkapeliitta R2 håller sig flexibel i alla förhållanden. Mönsterklackarnas lameller fungerar aktivt oavsett temperaturvariationer och greppförhållanden. Rapsoljan gör däcket mer slitstarkt och ökar is- och snögreppet.

Gummiblandningen ger Hakkapeliitta R2 ovanligt bra is- och våtgrepp samt utmärkt slitstyrka i varierande temperaturer. Tack vare den stora andelen silica och det helt nya mönstret har Nokian Hakkapeliitta R2 över fem procent lägre rullmotstånd än sin föregångare, det mycket lättrullande Hakkapeliitta R. Utvecklingen är enorm när man kommer ihåg att Hakkapeliitta R hade det absolut lägsta rullmotståndet i motortidningarnas vinterdäcktester.

Grepp- och slaskklor ger extra säkerhet i extrema situationerFlera nya innovationer och vidareutvecklade gamla lösningar som fungerar bra stöder det idealiska greppet och balanserade köregenskaperna som är typiska för Hakkapeliitta däck. På det aggressiva mönstret finns ett tätare lamellnät som ger ytterligare grepp när friktionen är som lägst, exempelvis på vått isunderlag.

De speciella grepp- och slaskklorna på mönsterklackarna ökar greppet i stränga nordiska vinterförhållanden. Greppklorna finns mellan mönsterklackarna och de förbättrar is- och snögreppet speciellt vid inbromsning och acceleration. På det för slaskplaning kritiska skulderområdet finns speciella klackar som liknar vassa trekanter. De har till uppgift att förhindra slaskplaning. De så kallade slaskklorna på skulderområdet ger bra grepp även när det finns mycket slask på vägen och de förhindrar att slask samlas mellan mönsterklackarna.

Däckets bättre vintergrepp märks speciellt på isunderlag där Nokian Hakkapeliitta R2 har över tio meter kortare bromssträcka från 80 km/h än sin föregångare Hakkapeliitta R som är känt för sitt utmärkta isgrepp.

Pumplamellerna maximerar våtgreppetNokian Hakkapeliitta R2 har som sin föregångare fickformade lameller på mönsterklackarna i skulderområdet som tar bort, eller snarare pumpar bort vatten från vägbanan och ökar greppet. De patenterade pumplamellerna med större volym och ett stort antal zigzag lameller ökar våt- och isgreppet ytterligare.

De från flera tidigare vinterdäckmodeller kända lamellväckarna finns både på skulder- och mittområdet. Lamellväckarna garanterar körsäkerheten på snabbt varierande väglag. Den bredare lamellen öppnar den smalare lamellen som ökar greppet vid extrema situationer när det nästan inte finns något väggrepp kvar.

Stabila och exakta köregenskaperDet nya mönstret med sin sammanhängande mittribba och bestämda rullriktning förbättrar stabiliteten. Det robusta mittområdet ökar körsäkerheten ytterligare. Det ger också en mer balanserad slitageform, vilket ökar säkerheten när däcket blir äldre.

Det nya däcket har en slitbanekonstruktion med flera lager som är speciellt utvecklad för dubbfria vinterdäck. Konstruktionen tillsammans med slitbanegummiblandningen gör att Hakkapeliitta R2 är betydligt mer stabilt än vanliga dubbfria vinterdäck. Däcket vandrar inte på vägen utan styr exakt oavsett vilket vinterväglag det är. De exakta köregenskaperna hjälper bilisten att märka förändringarna i friktionen och reagera i tid. Mönstergeometrin förbättrar köregenskaperna även på spåriga vägar.

Ny slitagevarnare och inforuta ökar vintersäkerhetenPå slitbanan finns som vanligt en slitagevarnare (DSI-Driving Safety Indicator) som Nokian Tyres har patenterat. Siffrorna mitt på däcket visar huvudspårens mönsterdjup i millimeter. Snöflingesymbolen är synlig tills mönsterdjupet är fyra millimeter. När den försvinner indikerar det att det är dags att köpa nya vinterdäck för att inte riskera säkra köregenskaper.

En inforuta på däcksidan ökar säkerheten ytterligare. Där kan man markera däckets placering på bilen och lufttrycket. Nytt är att där nu även kan markeras dragmomentet för fälgbultarna. Som alla andra Hakkapeliitta vinterdäck omfattas även Nokian Hakkapeliitta R2 av det unika Hakka-skydd.

Nokian Hakkapeliitta R2 – nordisk komfort


  • Mycket säkert på is och snö
  • Överlägsna köregenskaper på våta och torra vägar
  • Sparar bränslekostnader

Huvudinnovationer:Nokian Cryo Crystal Concept. Utmärkt vintergrepp, mer exakta köregenskaper. Gummiblandningen innehåller diamanthårda greppartiklar som liknar kristaller med många kanter. De greppar effektivt på underlaget och förbättrar speciellt isgreppet. Den nya cyrosilan-baserade vintergummiblandningen fungerar säkert i varierande temperaturer. Blandningen ger ovanligt bra is-, snö- och slaskgrepp samt ökar slitstyrkan.

Tätt lamellnät med breda lameller. Optimalt grepp och optimala köregenskaper. På det aggressiva mönstret finns ett tätare lamellnät än tidigare. De enstaka bredare lamellerna på mitten av däcket ökar greppet, speciellt när friktionen är som lägst, exempelvis på våt isunderlag.

Pumplameller. Bättre våtgrepp. De fickformade lamellerna på mönsterklackarna på skulderområdet tar bort, eller snarare pumpar, vatten från vägbanan och ökar greppet. De patenterade pumplamellerna med större volym och ett stort antal zigzag lameller ökar våt- och isgreppet ytterligare.

Greppklor. Förbättrar is- och snögreppet. Greppklorna finns mellan mönsterklackarna och de förbättrar is- och snögreppet speciellt vid inbromsning och acceleration.

Lamellväckare. Bättre is- och snögrepp. Lamellväckarna på skulderområdet Förbättrar körsäkerheten på riktigt hala väglag. Den bredare lamellen öppnar den smalare lamellen.

Slaskklor. Förhindrar slaskplaning. På det för slaskplaning kritiska skulderområdet finns speciella klackar som liknar vassa trekanter. De har till uppgift att förhindra slaskplaning. De så kallade slaskklorna på skulderområdet ger bra grepp även när det finns mycket slask på vägen och de förhindrar att slask samlas mellan mönsterklackarna.

Bilder: www.nokiantyres.com/hakkapeliittaR2

Nokian Hakkapeliitta R2 – nordisk komfort: http://youtu.be/1KtYGth-4-k

Tester i extrema förhållanden:
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU

Nokian Hakkapeliitta – Legendariskt vinterdäck:
www.youtube.com/watch?v=JA-YfJDKvwE&feature=share&list=PL1BE04B7BAC224A97

Testvinnaren Nokian Hakkapeliitta:
www.youtube.com/watch?v=IkQotSMzSfs&feature=share&list=UUv-VDEjbdBkuZ-eSvYOn0FA

ERA och Nokian Hakkapeliitta: världsrekord för elbil på is 252,09 km/h
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/utvecklingsarbete/fastest-on-ice/varldsrekord-for-elbilar-pa-is/

Hakkapeliitta-vinterkörskola
www.nokiantyres.se/vinterkorskola

Hakkapeliitta-testförarbloggar
http://community.nokiantyres.se/

Hakka-skydd: www.hakkaclub.se

Mer information:

Nokian Tyres plc,
Produktutvecklingschef Juha Pirhonen, tel. +358 10 401 7708
juha.pirhonen(at)nokiantyres.com

Chef för teknisk kundservice Matti Morri, tel. +358 10 401 7621
matti.morri(at)nokiantyres.com

Produktchef Anders Jansson, tel. Nokian Däck AB, tel 08-4747 447
anders.jansson(at)nokiantyres.com

Allan Ostrovskis, teknisk chef, tel. 070-244 8820, Allan.Ostrovskis2(at)nokiantyres.com