tor oktober 28 12:00 2021 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Nokian Tyres Hakka ® Blue 3 sommardäck ger utmärkt grepp och komfort på nordiska sommarvägar

Stannar exakt och ger effektivt skydd mot vattenplaning. Njuter av farten och ger balanserade köregenskaper på grov asfalt. Nya sommardäcket Hakka Blue 3 i sommardäcksfamilj Hakka rullar säkert och komfortabelt på krävande och varierande nordiska sommarväglag. Den nya generationens sommardäck Hakka Blue 3 förenar säkerheten på våta vägar med pålitliga och nästan ljudlösa köregenskaper från tidig vår till höstens kyliga dagar.  Sommardäcksfamiljens storebror Hakka Blue 3 SUV är ett robust och pålitligt däck till stadsjeepar och crossover bilar. Däckets viktigaste egenskaper är ett utmärkt våtgrepp och stabila, lätta och komfortabla köregenskaper på våta och varierande väglag.

Hjärtat i sommardäcksfamiljen Hakka från världens nordligaste däcktillverkare är konceptet Dry Touch 3.0. Den unika uppfinningen ger Hakka Blue 3 och Hakka Blue 3 SUV robusta och kontrollerade köregenskaper i kurvor och vid undanmanövrar, även på våta och spåriga vägar. 

Hakka Blue 3 tillhör bästa möjliga klass A i EU:s däckmärkning när det gäller våtgrepp. Skillnaden vid inbromsning på våt väg mellan ett däck i klass A och däck i den sämsta klassen E är upp till 18 meter. Toppteknologiska nya Hakka Blue 3 har ett lågt däckljud på grov asfalt och köregenskaperna är stabila och exakta även i högre hastigheter. 

Efterföljaren till den mångfaldiga testvinnaren Hakka Blue 2, Hakka Blue 3 har ett omfattande sortiment från 15 tum till 18 tum. Det nya däcket är avsett för effektiva medelstora personbilar och sportiga familjebilar. Ett stort antal dimensioner passar även till nya laddhybrid- och elbilar. I sortimentet finns både däck i hastighetsklass V (240 km/h) och i hastighetsklassen W (270 km/h). Det nya premiumdäcket finns hos däckhandlarna våren 2022. Viktigaste marknader för de nya Hakka-sommardäcken är Norden och Ryssland. 

Skyddar mot vattenplaning och komfortabelt

Enligt nordiska konsumenter (Nokian Tyres/YouGov 2020) är bilkörningens största risker på sommaren farliga omkörningar, för höga hastigheter och för kort avstånd till bilen framför. Även vattenplaning upplevs som en av de främsta riskerna. Nokian Tyres enkät visar att bra våtgrepp, lågt däckljud och bra skydd mot vattenplaning är egenskaper som bilisterna värdesätter mest på sina sommardäck. 

– Nya Hakka Blue 3 är ett perfekt däck på våta vägar och ger extra säkerhet på varierande sommarväglag. Vårt koncept Dry Touch 3.0 och gummiblandningen för grova nordiska asfaltvägar ger utmärkt styrkänsla när regnet överraskar eller vid körning i högre hastigheter på en motorväg. Greppet är exakt både i kurvor och vid snabba väjningar, berättar Jarno Röytiö, Product Manager på Nokian Tyres. 

Konceptet Dry Touch 3.0 med breda huvudspår och andra innovationer i slitbanan maximerar däckets förmåga att leda bort vatten mellan slitbanan och vägen. Speciella störtspår på ribborna vid däckets mittparti leder effektivt bort vatten mellan däcket och vägen. Mönsterklackarna på innerskuldran är rundformade enligt Coanda-teknologi och ökar tillflödet av vatten från de längsgående spåren till de tvärgående spåren. 

Säkert från vår till höst

Den nya produkten i produktfamiljen Hakka har ett mönster och slitbanegummiblandning som representerar kärnkompetens i Nokian Tyres produktutveckling. Slitbanegummiblandningen Cool Blue Hybrid anpassar sig exakt i temperaturvariationer.  Den innehåller ännu mer silica och en ny typ av polymerer. Gummiblandningen är elastisk när temperaturen faller vilket förbättrar greppet speciellt i kyliga förhållanden tidigt på våren och sent på hösten. Den ger också en utmärkt slitstyrka som tål utmaningar som grov asfalt och dåliga vägar ställer för ett däck. 

– I vårt krävande utvecklingsarbete använder vi ännu mer datasimuleringar samt höghastighetskamera vilket gör att vi bättre kan se vad som händer mellan däcket och vägen. Med hjälp av simuleringar kan vi till exempel utveckla nya lösningar när det gäller att öka vattenfrånströmning mellan däcket och vägbanan vilket förkortar bromssträckan och ger ett utmärkt skydd mot vattenplaning. Ingenting kan dock ersätta tester som våra egna testförare gör i verkliga förhållanden, i olika temperaturer samt på varierande asfalt- och grusvägar, berättar Jarno Röytiö. 

Lägre däckljud

Det för däckfamiljen Hakka så typiska asymmetriska mönstret ökar körkomforten och ger exakta köregenskaper även i högre hastigheter. 

– Det balanserade mönstret på Hakka Blue 3 stabiliserar köregenskaperna och gör det enkelt att styra däcket. Däckets öppna mönster Silent MultiZone Design, en exakt optimerad, varierande klackfördelning på inner- och ytterskuldrorna samt på mönstrets mittparti minskar däckljudet. Störande ljudtoppar är borta vilket ökar komforten. Däckljudet är lägre än på föregångaren speciellt på grov asfalt, säger Jarno Röytiö. 

Hållbarhet är en central del av Nokian Tyres affärsverksamhet. Säkerhet och hållbarhet uppmärksammas under däckets hela livslängd. Hakka Blue 3 behåller sina säkra egenskaper så länge som möjligt. Däckets låga rullmotstånd sparar miljö, minskar bränsleförbrukningen och ökar räckvidden för elbilar. 

Nya Hakka Blue 3 SUV – robust grepp för stadsjeepar 

Nya Hakka Blue 3 SUV ger stabila köregenskaper både i stadskörning, på grusvägar och på motorvägar. Däcket är utvecklat för mindre och medelstora stadsjeepar och dess grepp och körkänsla på våta vägar ligger i topp även när däcket börjar bli slitet. Det robusta däcket har utöver konceptet Dry Touch 3.0 även flera innovationer som är skräddarsydda för motorstarka stadsjeepar. 

Däckets dubbla stomkonstruktion tillsammans med de Aramid Sidewall förstärkta däcksidorna ger maximalt skydd mot stöt- och skärskador. Speciella stenavvisare i däckets huvudspår ökar slitstyrkan ytterligare och terrängklorna på däckskuldrorna förbättrar greppet ytterligare. 

Det nya däcket tillhör i hastighetsklasserna H (210 km/h) och V (240 km/h) och i sortimentet finns produkter från 16 tum till 19 tum. De flesta däckdimensionerna är XL-märkta vilket innebär att de har högsta möjliga bärighet. 

Hakka sommardäck – unikt nordiskt koncept

Ojämna och grova vägar samt snabbt varierande väderförhållanden är typiska i Norden och ställer sina speciella krav på däck. Krävande och varierande sommarväglag uppmärksammas i utvecklingen av gummiblandningar och däckkonstruktioner för Hakka-sommardäck. De rullar utan överraskningar i breda temperaturområden och är slitstarka även på dåliga vägar. 

Alla Hakka-sommardäck och Hakkapeliitta vinterdäck omfattas av Hakkaskydd. Om oturen är framme och ett Hakka eller Hakkapeliitta däck går sönder, och det inte kan lagas, så ersätter det kostnadsfria Hakkaskyddet ett nytt däck utan kostnad. 

Nokian Tyres Hakka Blue 3 – mästare på våta vägar 

Stannar exakt på våt väg, effektivt skydd mot vattenplaning

 • Utmärkt våtgrepp – bästa A-klass i EU:s däckmärkning
 • Konceptet Dry Touch smarta spårdesign leder bort vatten effektivt 

Balanserade köregenskaper i alla väderförhållanden

 • Utmärkta greppegenskaper i varierande temperaturer
 • Dataoptimerat mönster och en ny gummiblandning Cool Blue Hybrid 

Komfortabelt och tyst även på grovt underlag

 • Lägre däckljud – Silent MultiZone Design och Silent Groove Design

 

Nokian Tyres Hakka Blue 3 SUV – Robust mästare på våta vägar (Tough Wet Performer)

Stannar exakt på våt väg, effektivt skydd mot vattenplaning

 • Utmärkt våtgrepp – bästa A-klass i EU:s däckmärkning
 • Smart spårdesign enligt konceptet Dry Touch 3.0 accelererar vattengenomströmningen mellan däcket och vägen

Stabila och komfortabla köregenskaper

 • Dataoptimerat mönster och ny gummiblandning Cool Blue Hybrid
 • Lägre däckljud - Silent MultiZone Design och Silent Groove Design

Pålitligt på asfaltvägar och i terräng

 • Mer slitstyrka – Robust konstruktion och Aramidförstärkta däcksidor skyddar mot stöt- och skärskador
 • Terrängklor och stenavvisare ökar greppet och slitstyrkan i terrängen

 

Viktigaste innovationer:

Konceptet Dry Touch 3.0. Effektivt skydd mot vattenplaning, utmärkt grepp. Stor spårvolym tillsammans med störtspår och Coanda-teknologi förkortar bromssträckan på våt väg och ger bra skydd mot vattenplaning. 

Störtspår. (Swoop Grooves) Speciella spår i däckets mittribbor accelererar vattenfrånströmningen mellan däcket och vägen och leder vatten till de breda huvudspåren. 

Coanda-teknologi. Accelererar vattengenomströmningen på innerskuldran med hjälp av Coanda-teknologin. De böjda rampliknade mönsterklackarna på innerskuldrorna leder vatten från de längsgående spåren till de tvärsgående spåren. 

Silent MultiZon design. Lägre ljudnivå, jämnt slitage. Mönsterklackarnas form på inner- och ytterskuldrorna är exakt optimerade. Formen tar bort störande däckljud vilket ökar komforten och minskar däckljudet speciellt på grov asfalt. Klackfördelningen ger också ett jämnt slitage. 

Silent Groove Design. Ökar körkomforten. På väggarna i däckets längsgående ribbor finns små halvrunda hål som liknar ytan på en golfboll och deras uppgift är att minska ljudnivån både i kupén och externt. Innovationen minskar också däckets luftmotstånd och kyler däcket vilket gör det mer slitstarkt. 

Aramidförstärkta däcksidor. Unikt skydd mot stötar, potthål och skärskador. Gummiblandningen på däcksidorna innehåller aramidfiber. Även flygplansindustrin och militären använder samma material. 

Terrängklor. Bättre grepp. Diagonala och rektangulära klor på däckskuldrorna greppar kontrollerat på mjukt underlag och förbättrar greppet vid acceleration och inbromsning. (Hakka Blue 3 SUV) 

Stenavvisare. Ökar slitstyrkan. Förhindrar att vassa stenar fastnar och från att tränga sig in i däckspåren vilket kan skada däckkonstruktionen. Stenavvisarna ökar däckets livslängd och ger extra skydd mot stomskador. 

Slitagevarnare. (Driving Safety Indicator, DSI) Visar mönsterdjupet. Numren i slitbanan visar mönsterdjupet i millimeter. 

Inforuta. En inforuta som ökar säkerheten ytterligare finns på däcksidan. Där kan däckets placering på bilen och lufttrycket markeras.

 

Läs mer och ladda ner produktbilder och video:

Läs mer om Nokian Tyres Hakka Blue 3:

https://www.nokiantyres.se/sommardack/nokian-tyres-hakka-blue-3/

Läs mer om Nokian Tyres Hakka Blue 3 SUV:

https://www.nokiantyres.se/sommardack/nokian-tyres-hakka-blue-3-suv/

Ladda ner produktbilder och video:

www.nokiantyres.com/hakkablue3PR

 

Mer information:

Emil Sundholm, Product Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08 474 7464

emil.sundholm@nokiantyres.com

Helene Kohlström, Marketing Manager, Nokian Tyres Sverige, tel. 08-474 7447,

helene.kohlstrom@nokiantyres.com

 

Product Manager Petri Luoma, tel. +358 (0)10 401 7889 
petri.luoma@nokiantyres.com

Manager, Content & Product Marketing Teemu Sainio, tel. +358 (0)10 401 7296
teemu.sainio@nokiantyres.com

 

Twitter  I YouTube I Facebook I Linkedin  I Instagram 

 

Nokian Tyres utvecklar och tillverkar premiumdäck för människor som sätter värde på säkerhet och hållbarhet. Inspirerade av vår skandinaviska bakgrund tillverkar vi innovativa produkter för personbilar, lastbilar och tunga maskiner som ger dig trygghet i alla körförhållanden. Vår däckkedja Vianor erbjuder däck och bilservice. Bolagets omsättning uppgick till cirka 1,3 miljarder euro år 2020 och antalet anställda är cirka 4 600. Nokian Tyres  aktie noteras på Nasdaq i Helsingfors. Mer information finns på www.nokiantyres.se