ons november 19 12:17 2014 i kategorierna Företagsnyheter, Produktmeddelanden

Största Hakkapeliitta vinterdäcket för 4x4 fordon någonsin

Nokian Tyres och företaget Arctic Trucks har utvecklat det största Hakkapeliitta vinterdäcket för fyrhjulsdrivna fordon någonsin, Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35, som har en dimension på 315/70 R17. Som jämförelse kan nämnas att vinterdäcket i den vanligaste dimensionen är 205/55 R16. Det nya specialdäcket är utvecklat för tunga specialbyggda 4x4-fordon.

Nokian Tyres och Arctic Trucks har samarbetat länge, men det nya däcket är den första produkten som de båda företagen har utvecklat tillsammans. Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35 är ett specialdäck som är utvecklat för mycket krävande vinterförhållanden.

− Samma kompromisslösa produktutvecklingsfilosofi och liknande värdegrund för våra varumärken garanterar ett fint samarbete. Även om vi arbetar i olika områden inom bilbranschen så har vi samma traditioner och samma attityd när det gäller att utveckla produkter av hög kvalitet, säger Petri Niemi, Business Manager på Nokian Tyres.

Nokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare som utvecklade världens första vinterdäck år 1934. Nokian Hakkapeliitta är ett av världens mest kända vinterdäcksmärken och en legend i områden där man har riktiga vinterförhållanden.

Produkter för extrema förhållanden

Arctic Trucks historia börjar år 1990 då Toyota på Island började modifiera sina fyrhjulsdrivna fordon och stadsjeepar. Dagens Arctic Trucks är en ledande specialist på att vidareutveckla 4WD-bilar för krävande terrängkörning.

− Både vi och Nokian Tyres har som mål att erbjuda våra kunder bästa möjliga produkter. Nokian Tyres kompetens när det gäller produktutveckling och vår kompetens på att testa fick oss att samarbeta mer konkret för att utveckla specialdäcket Hakkapeliitta LT2 AT35, ett vinterdäck av hög kvalitet som tål tungt bruk, berättar Ørn Thomsen, vd för Arctic Trucks i Norge.

Föregångare i säkerhet

Nokian Tyres är världens ledande expert på vinterdäck, Hakkapeliittadäck är testvinnare och ett kvalitetsvarumärke. Företaget tillverkar de säkraste däcken för nordiska förhållanden. Nokiandäck för personbilar, lastbilar och tunga arbetsmaskiner är som bäst på snö och i krävande väder- och körförhållanden.

− Nokian Hakkapeliitta är föregångare vad gäller säkerhet, vinterdäck för världens mest krävande vinterförhållanden. Vi är stolta över att Arctic Trucks uppskattar vår kompetens och litar på våra produkter, säger Petri Niemi.

Specialdäck för stora fordon

Nya vinterdäcket Nokian Hakkapeliitta LT2 ger mycket bra grepp och slitstyrka. Det robusta däcket för fyrhjulsdrivna fordon ger säkra köregenskaper på snöiga och isiga vägar i Norden och arktiska områden.

− Vårt samarbete fungerade utmärkt när vi testade den nya produkten. Arctic Trucks åsikter och erfarenheter hjälpte oss att utveckla det nya Hakkapeliitta LT2 AT35 för krävande specialbruk, förklarar Petri Niemi.

Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35 finns både som dubbdäck och dubbfritt vinterdäck i dimensionen 315/70 R17. Det robusta däcket väger cirka 25 kilo och luftvolymen är cirka 600 liter. I framtiden kan däcket bland annat ses på fordon som körs på Arktis och Antarktis.

Utmärkt grepp, stabila köregenskaper

Nokian Hakkapeliitta LT2 har en robust konstruktion som utan problem bär höga axelvikter som dessa bilar har och klarar av även tunga laster på stadsjeepar, lätta lastbilar och skåpbilar. Det skräddarsydda stålbältespaketet är förstärkt speciellt på däckets skuldror. Stålbältespaketet innehåller över 60 procent mer stål än ett normalt personbilsdäck.

− Mittpartiets aggressiva mönster ger Nokian Hakkapeliitta LT2 bättre grepp och stabila köregenskaper. Mönstrets kraftiga lamellering förbättrar snögreppet. De breda mönsterspåren leder effektivt bort vatten och slask mellan däcket och vägbanan, berättar Petri Niemi.

Säkerhet och komfort

Dubbplaceringen i två rader maximerar däckets sidogrepp och greppet rakt fram. Dubbarna har många kanter, vilket förbättrar greppet på hala underlag.

Ståldubbarna och den dobbformade luftfjädringen på framkanten av mönsterklackarna (Air Claw Technology) ger bra vintergrepp och mjuk vägkontakt. Innovationen liknar dämpningen på löparskor av hög kvalitet. Däckets lufthål dämpar dubbslaget mot vägen och minskar samtidigt dubbarnas vibrationer vid vägkontakt. Tekniken minskar även vägslitaget och däckljudet samt ökar dubbarnas hållbarhet.

Mer komfort och säkerhet ger slitagevarnaren (Driving Safety Indicator, DSI) och snöflingemärket (WSI). Den patenterade DSI-slitagevarnaren finns på alla produkter som Nokian Tyres tillverkar. Siffrorna på däckets mittparti visar tydligt hur många procent av mönsterdjupet som finns kvar i huvudspåren. Numren slits bort i takt med att däcket slits.

Nya Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35 – Stabilitet och prestanda för extremt bruk

Dimension: 315/70 R17

Ett robust specialvinterdäck som är utvecklat speciellt för tufft bruk på tunga fyrhjulsdrivna SUV-fordon. Däcket ger utmärkta greppegenskaper, mycket bra slitstyrka samt stabila och exakta köregenskaper även i svåra förhållanden.

Viktigaste innovationer:

Air Claw Technology. Utmärkt vintergrepp och komfort. 
Lamellväckare. Mer is- och vintergrepp i extrema förhållanden. 
Förstärka däcksidor. Minskar risken för däckskador.

Bilder:

www.nokiantyres.com/HakkapeliittaLT2_ArcticTrucks 
www.nokiantyres.com/hakkapeliitta8 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2 
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8SUV 
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2SUV 

Testcentret i Ivalo, White Hell
http://youtu.be/f4TSgk_1TQU

Världens första vinterdäck som är både dubbdäck och friktionsdäck
https://www.nokiantyres.se/foretaget/nyhetsartikel/varldens-forsta-dubbfriktionsdack-unik-dubbteknik-aktiverar-dubbarna-vid-behov/

Nokian Hakkapeliitta 8: Nytt världsrekord på is 335,713 km/t
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/utvecklingsarbete/fastest-on-ice/varldsrekord-pa-is-2013/

Vinterkörskola – mer säker vinterkörning:
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola

Mer information:

Business Manager Petri J Niemi, Nokian Tyres. Tel. +358 10 401 7646
petrij.niemi(at)nokiantyres.com

Vd Ørn Thomsen, Arctic Trucks Norge. Tel. +47 97 51 97 51. orn(at)arctictrucks.no

Produktchef, personbilsdäck, Jon Persson, tel. Nokian Däck AB, tel. 08 474 74 47 jon.persson(at)nokiantyres.com