Hybridskördare litar på Nokian däck

20.9.2012 4:44 i kategori Företagsnyheter

Världens första hybridskördare har Nokian Forest Rider däck. Finska företaget ProSilva har tillverkat skördaren som har Nokian Forest Rider 710/70R34 däck.

− Vi använder Nokian däck även på våra andra maskinmodeller och anser att de passar bäst även på den här maskinen. Under årens lopp har vårt företag haft ett nära utvecklingssamarbete med Nokian, bland annat när det gäller lufttrycktester, berättar Lasse Karilainen, vd för ProSilva.

Företaget, som är verksam i Ruovesi, Finland, presenterade sin unika hybridskördare på skogsmaskinsmässan FinnMETKO i Jämsänkoski, Finland i höstas. Hybrid på den här skördaren innebär att den har både en dieselmotor och två elmotorer. Koldioxidavtrycket minskar avsevärt när bränsleförbrukningen minskar. Samtidigt ökar prestandan när maskinens egenproducerat el jämnar ut dieselmotorns belastningstoppar.

På ProSilva 910EH-maskinen finns en dieselmotor på 90 kilowatt, istället för den normala motorn på 150 kilowatt. Dessutom har den två elmotorer med en effekt på 30 kilowatt vardera.

− Exakta besparingar kommer fram först efter grundliga tester, men vår bedömning är att bränslekostnaden kan minska upp till 40 procent, säger Karilainen.