Nokian Tyres lanserar helt ny serie med däck för skogsmaskiner

4.5.2016 12:31 i kategori Företagsnyheter

Nokian Logger King LS-2 är den ultimata arbetshästen för helträdsavverkning. Det har en helt ny design med många smarta funktioner i en mycket robust form. Logger King är avsett för skogsmaskiner och finns i fem storlekar: 23,1–26, 28L–26, 24,5–32, 30,5L–32 och 35,5L–32. De två största storlekarna har också extremversioner, som är avsedda för den allra mest krävande typen av skogsarbete, när normala lösningar helt enkelt inte räcker till.

– Vi ville förnya och uppdatera vår befintliga produktfamilj och även få med området helträdsavverkning. Vi har mycket goda kunskaper om skogsbrukstillämpningar och vi ville ta fram den bästa produkten för marknaden. Logger King har redan testats under några år under de allra tuffaste förhållandena världen över, från Nya Zeeland till USA. Med den här produkten ville vi fokusera på hållbarheten och den långa livslängden utan att kompromissa med dragförmågan. De här maskinerna används ofta på avlägset belägna platser och däcken måste därför vara lättskötta, säger Teemu Vainionpää, produktchef för skogsmaskinsdäck på Nokian Heavy Tyres.

Tuff men smart

Den här nya produkten finns i två versioner: Logger King LS-2 och Logger King LS-2 Extreme. Standardversionen är lämplig för de flesta miljöer och maskiner, från små till medelstora skogsmaskiner. Båda versionerna består av nya gummiblandningar, som ett resultat av många års tester under krävande förhållanden världen över. Logger King LS-2 Extreme har en robustare stomme och extra stållager som ger ett högt belastningsindex och optimalt skydd mot punkteringar. Extreme-versionen är avsedd för de allra tuffaste förhållandena och de starkaste och tyngsta maskinerna. Den största storleken i serien, 35,5L–32 finns endast för Extreme-versionen.

Caleb Haney, Meridian, Mississippi, USA: 
– Börjar det regna riktigt ordentligt måste vi sluta jobba. När marken blir våt här kan maskinerna inte ta sig fram för att hämta virket. Och de här hala backarna är inte heller så lätta att ta sig fram i, säger Caleb Haney. Caleb kör iväg med den sista lastbilen för dagen (Mack E7-460) på grund av regnet som öser ned. – Jag skulle egentligen inte behöva sluta än, eftersom mina däck funkar fint även här. Problemet är att alla inte har sådana här däck på sina maskiner, säger Caleb och ler.

Egenskaper hos Nokian Logger King LS-2

Slitbanan är öppen och aggressiv med skovelformade mönsterklackar för bästa möjliga självrensande egenskaper och dragförmåga. Det rejäla mönsterdjupet i kombination med breda och skarpa mönsterklackar på skuldrorna ger ett mycket bra lateralt grepp och skyddar även däcket när kedjor används. Slitbanan har särskilda däckskydd i spårbotten för bättre skydd vid användning av kedjor. Dragförmågan och balansen har förbättrats genom en rakare mönsterdesign, vilket i sin tur ger en bredare kontaktyta mot underlaget.

Däcksidorna är dessutom rakare i den nya designen. Den nya mönsterklacksdesignen i kombination med sidoväggarnas struktur ger en bred och stark skyddsbarriär mot skador på sidorna.

Nokian Logger King LS-2 har en mycket slitstark textilstomme med breda stålförstärkningar under slitbanan. Extremversionen har ännu kraftigare textilstruktur, vilket ger ett högt belastningsindex och extra stållager under slitbanan för allra bästa skydd mot punktering.

Logger King har en väl beprövad däckfots-konstruktion med enkeltråd. Unik sexkantig klinchtråd gör att belastningen fördelas jämnt på fälgen och förhindrar att däcket slirar på fälgen. Enkeltrådskonstruktionen gör också att däcket är lättare att montera och förhindrar att däcket skadas under monteringen. Däckfoten på Logger King har en speciell gummiblandning som är mycket hård och slitstark. När Logger King utformades lade man särskild vikt vid att skydda fälgen. Det har ett unikt skydd mot stickor och flisor som ofta hamnar mellan däcket och fälgen under arbetet.

Bästa valet i extrema förhållanden

Nokian Heavy Tyres är den ledande tillverkaren av däck för skogsmaskiner i världen. Ända sedan 1960-talet har företaget utvecklat specialdäck för maskiner som används för kortvirkesavverkning i Norden. I sortimentet finns skogsmaskindäck som är avsedda både för maskiner för nordisk kortvirkesavverkning (CTL) och för helträdsavverkning (FT), exempelvis lunningsvagnar. Här finns också specialdäck för traktorer som används helt eller delvis för skogsbruk. Produkterna är kända för sin extremt höga kvalitet, som ger många timmars användning och hög funktionalitet under olika förhållanden vid skogsbruk.

Nokian Heavy Tyres Ltd ingår i koncernen Nokian Tyres plc. I Nokian Heavy Tyres produktsortiment ingår däck för skogsmaskiner, specialdäck för jordbruksmaskiner och däck för maskiner som används vid arbete i hamnar, terminaler, gruvor, schakt- och vägarbeten. Nokian Tyres är världens nordligaste däcktillverkare. Företaget verkar för och möjliggör säker körning under krävande förhållanden. Det marknadsför innovativa däck för personbilar, lastbilar och tunga maskiner för särskilda ändamål i områden med krävande förhållanden för däcken, såsom snö, skogsmark och andra svåra körförhållanden.

Nokian Logger King LS-2

Se videor och läs mer om Logger King
www.nokiantyres.com/loggerking

Foton:
www.nokiantyres.com/loggerkingphotos

Mer information:

Nokian skogsmaskinsdäck
https://youtu.be/bnmd13flShE?list=PLAB92535BB5D22707

Nokian Heavy Tyres
https://youtu.be/l3Ifx-TfVcM?list=PLAB92535BB5D22707

Nokian Heavy Tyres Ltd. 
Marknadsföringschef, Jarkko Puikkonen, tel. +358 10 401 7201
[email protected]

Produktchef Teemu Vainionpää, tel. +358 10 401 7175
[email protected] 
www.nokiantyres.com/heavy

Facebook: www.facebook.com/nokianheavytyres 
Twitter: https://twitter.com/nokianheavy 
YouTube: https://www.youtube.com/user/NokianTyresCom 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc