Testframgångar: bränslesnål Nokian ELS Radial

5.7.2011 3:40 i kategori Företagsnyheter

Nokian TRI 2 har bäst grepp på hårdbackad snö. Nokian Forest Rider vinner marktrycktestet.

Nokian ELS Radial ett bränslesnålt däck

Nokian ELS Radial klarade sig bra i ett bränsleförbrukningstest för flotationsdäck i Finland. Två modeller av Nokian ELS Radial var med i testet och dessutom testades tre konkurrentdäck. Den relativa bränsleförbrukningen för Nokian ELS Radial däck var 100 procent, när förbrukningen för konkurrentdäcken var 101, 103 och 109 procent. Om den arbetstiden är 2000 timmar om året förbrukar konkurrentdäcken 400, 1200 och 3200 liter mer bränsle än Nokian ELS Radial. Räknat i pengar är konkurrentdäcken 5 500, 16 500 och 44 000 kronor dyrare i drift per år än Nokian ELS Radial. Testet gjordes av den lantbruks- och livsmedelsnäringens testcenter i Finland.

Nokian TRI 2 har bäst grepp på hårdpackad snö

I ett test som finska tidningen Koneviesti har gjort jämfördes traktordäckens vinteregenskaper. Jämfört med fyra andra ribbmönstrade däck hade det klackmönstrade traktordäcket Nokian TRI 2 den bästa dragkraften på hårdpackad snö, oavsett lufttryck. Testet visade att Nokian TRI 2 hade 15 procent bättre dragkraft än det bästa ribbmönstrade däcket. Dragkraften blev ännu bättre när lufttrycket minskades till den lägsta rekommenderade nivå. Testkörningarna gjordes när det var cirka 15 grader kallt och delvis på natten. På det sättet minimerades dygnsvariationerna av temperaturen som påverkar greppegenskaperna. Testet gjordes av finska MTT Vakola, Valtra och finska tidningen Koneviesti.

Nokian Forest Rider bäst i marktrycktest

Radialdäcket Nokian Forest Rider hade lägsta marktrycket samt bredaste markkontakten och vann marktrycktestet som gjordes i Tyskland. Däcket är i skogsterräng mer skonsam än traditionella diagonaldäck. Nokian Nordman Forest blev tvåa i testet och Trelleborg T-422 trea.