tis oktober 31 09:50 2017 i kategorierna Produktmeddelanden, Företagsnyheter

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck

Familjens andra bil används ofta till för att transportera barn till deras fritidsaktiviteter och det är vanligt att bilens förare nyligen har fått körkort eller är oerfaren att köra bil på vinter. Den andra bilen är normalt en äldre bil med sämre säkerhet och sparivern gäller tyvärr även vinterdäck som ofta är av sämre kvalitet och som inte ger ett säkert vintergrepp.

Även familjens andra bil behöver säkra vinterdäck

Säkerheten borde vara prioritet nummer ett när man transporterar barn och ungdomar. Är bilföraren oerfaren så kan bilens säkerhetsutrustningar kompensera mycket av det och bra vinterdäck är den viktigaste säkerhetsutrustningen. Under den första vinterperioden har en ny körkortsinnehavare svårt att hantera utmanande vinterförhållanden. Reaktionstiden och körerfarenheten ligger inte på samma nivå som för den som oftast kör familjens första bil, som i regel är en nyare bil med bra vinterdäck.

Man kan antingen välja dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Dubbdäck rekommenderas till oerfarna bilförare eftersom de jämnar ut variationer i vinterväglag och ger bättre grepp på is och våta vägar.

Köpet av nya däck flyttas ofta framåt, speciellt i slutet av säsongen. Syftet är att spara pengar genom att köra slut på däcken på våren eller hösten. Detta är inte särskilt klokt då betydelsen av bra däck ökar i varierande väderförhållanden.

­ – Man ska aldrig köra sina däck helt slut. Nya sommardäck bör köpas när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter. När det gäller vinterdäck rekommenderar vi nya däck när mönsterdjupet är mindre än fem millimeter för att garantera säkert vintergrepp, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sweden.

Dessutom ska man ha koll på hur gamla däcken är. Gummiblandningen börjar hårdna med tiden. Har däcken använts aktivt i sex år så ger de betydligt sämre grepp på is, även om mönsterdjupet fortfarande är bra. Det här problemet är vanligt på familjens andra bil som inte körs lika mycket som familjens första bil. Du kan enkelt kolla däckets ålder på däcksidan. De två första siffrorna på den fyrsiffriga nummerserien anger tillverkningsveckan och de två andra tillverkningsåret. Om koden till exempel är 1717 så har däcket tillverkats vecka 17 år 2017.

Nordiska däck tillverkade för utmanande förhållanden

Svåra väderförhållanden ökar betydelsen av bra däck. Allt fler köper sina däck på webben och butiken kan ligga långt borta i Centraleuropa. Speciellt när det gäller vinterdäck är det viktigt att köpa däck för nordiska vinterförhållanden både till familjens första och andra bil.

– Vinterdäck för nordiska förhållanden är utvecklade för att ge bra grepp på snö och is, medan på centraleuropeiska vinterdäck prioriteras bra våtgrepp. Svenska bilförare möter utmanande nordiska förhållanden varje dag. Därför är det viktigt att du köper däck av hög kvalitet för nordiska förhållanden, både till familjens första och andra bil som ofta används av oerfarna bilförare till för att transportera barn, säger Emil Sundholm.

Kom även ihåg att en möjlig trafikolycka inte bara drabbar dig utan den medför många tråkiga konsekvenser.

Dags att byta däck - kom ihåg detta när det gäller familjens andra bil

För säker körning ska bilen ha vinterdäck av hög kvalitet, däck som är utvecklade för varierande nordiska vinterförhållanden. 

  • Kolla däckens ålder, mönsterdjup, skick och dubbarnas kondition på dina vinterdäck.
  • Rekommenderad livslängd för ett däck är sex-sju år och maximiåldern tio år. Däckets gummiblandning hårdnar med tiden, vilket försämrar greppet.
  • Om mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter är det dags att köpa nya däck. Vinterdäck bör ha ett mönsterdjup på minst fem millimeter för att de ska ge säkert vintergrepp.
  • Kolla däcksidorna och månsterspåren för att upptäcka eventuell sprickbildning. Kolla även att inga dubbar fattas och att de sitter ordentligt fast i däcket.
  • Lufttrycket bör kontrolleras var tredje vecka. I vinterförhållanden bör lufttrycket vara 0,3 bar (20kPa) högre än på sommaren.
  • Kolla att däcken har slitits jämnt. Rotera däcken minst en gång under säsongen, framdäcken bak och bakdäcken fram.

BILDER

Läs mer:

Dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? 
Vet du i vilket skick dina däck är? 
Vinterkörskola - säkrare vinterkörning

Mer information: www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, Product Manager, tel. 08 474 74 64
[email protected]