ons juni 28 03:31 2017 i kategori Företagsnyheter

Kolla sommardäcken och bilen före semestern

Många bilägare planerar att köra långt under semestern. Bilen ställs inför större påfrestningar än vanligt och därför är det viktigt att kolla bilen och däcken ordentligt före resan. Emil Sundholm från Nokian Tyres ger några tips inför bilsemestern.

1) Kolla däcken

Nokian Tyres rekommenderar att sommardäcken ska ha ett mönsterdjup på minst fyra millimeter. Är mönsterdjupet mindre ger däcken betydligt sämre köregenskaper, även om de är premiumdäck. En bilsemester med slitna däck är inte att rekommendera.

Kolla även däcksidorna och slitbanan. Ser du sprickor eller onormala upphöjningar på däcket är det bäst att låta en däckverkstad kontrollera däcket.

–Det behöver inte vara något farligt, men en däckexpert kan se om det handlar om en däckskada som riskerar säkerheten och om du behöver nya däck, säger Emil Sundholm.

2) Kolla lufttrycket och lasta bilen rätt

En bilsemester innebär oftast att bilen ska lastas fullt med passagerare och bagage. Många tunga saker ska in i bilen och då gäller det att lasta rätt. Även lufttrycket ska kollas före resan och ökas enligt biltillverkarens rekommendation för tung last som anges i bilens instruktionsbok.

 – När du lastar bilen ska de tyngsta sakerna längst in och längst ner i bagageutrymmet. På det sättet ligger bilens tyngdpunkt lågt, vilket förbättrar köregenskaperna. Du bör också binda fast de tyngsta sakerna så att de inte kan röra sig vid en inbromsning, berättar Emil Sundholm.

En liten men viktig detalj är ventilhattarna på hjulen.

– Många hjul rullar utan ventilhatt. Kanske försvann den när man senast kollade lufttrycket eller också, vilket är vanligt, glömde man helt enkelt att skruva fast den vid kontroll av lufttrycket. Inte så viktigt tycker säkert många, men utan ventilhatt samlas smuts i ventilen, vilket kan leda till att den börjar läcka luft. Värmeuppbyggnaden av däcket ökar, det slits snabbare och köregenskaperna försämras. Ventilhatten har med andra ord en viktig funktion så kolla att alla hjul har ventilhatt, rekommenderar Emil Sundbom.

3) Om det blir punka

Risken för en punktering eller annan däckskada ökar när man åker långt med bilen. I värsta fall blir man stående vid vägkanten på en hård trafikerad väg. Kolla att varningstriangeln finns med i bilen och om bilen har ett reservdäck så ska du kontrollera lufttrycket på det också före resan. Om bilen har en lagningssats för punktering så är det värt att lära sig använda den före resan. Självklart ska även domkraften och fälgkorset vara med på resan.

En däckgaranti ger extra trygghet under resan. Nokian Tyres Hakkaskydd skyddar nya däck ett år från inköpsdatumet. Om det blir däckskada på vägen så kommer Hakkaskydds vägassistans och hjälper till. Vägassistansen gäller dygnet runt under årets alla dagar.

– Viktigt att ha med i bilen är reflexvästar för alla passagerare. Åtminstone föraren bör förvara reflexvästen i handskfacket så att den kan tas på innan man stiger ut ur bilen. En ficklampa är också bra att ha med om det blir problem när det är mörk och om till exempel däckbyte måste göras i mörker, säger Emil Sundbom.

Parkera inte husbilen på solig plats

Många åker på semester med husbil. Emil Sundbom rekommenderar att inte parkera den på en solig plats under längre tid. Eller gör man det så ska däcken skyddas mot solljuset.

– Solens UV-strålning gör däcken torra, vilket förkortar deras livslängd. Det kan bildas små sprickor på däcket som kan leda till en skada. Speciellt sprickorna på däcksidan kan innebära att däcket måste bytas, även om mönsterdjupet fortfarande är bra, säger Emil Sundbom.

Nokian Tyres: Känner du till hur dina däck ser ut?

Nokian Tyres: Kolla lufttrycket på däcken

Nokian Tyres: Se upp för vattenplaning

Nokian Tyres: Hakkaskyddets vägassistans

Bekanta er med Nokian Tyres sommardäck :
https://www.nokiantyres.se/dack/personbilar/sommardack/

Mer information:

www.nokiantyres.se

Emil Sundholm, produktchef, tel. 08 474 74 64
[email protected]