Dags för nya vinterdäck
Dubbat eller odubbat?
Ska jag ha dubbdäck eller dubbfria vinterdäck? Det är det första, och kanske även svåraste valet, som du behöver göra när det är dags att köpa nya vinterdäck. Välj däck efter din erfarenhet av vinterkörning och efter förhållanden där du kommer att köra mest i under vintern. Säkerheten ska styra däckvalet. Välj däck som ger säkra köregenskaper i våra varierande vinterväglag. Objektiv information om däck får du till exempel genom att läsa biltidningarnas vinterdäckstester.
Både dubbdäck och dubbfria vinterdäck blir ständigt bättre, men det finns ännu skillnader mellan dessa två däcktyper. Den största skillnaden gäller greppet på isunderlag. Dubbdäck ger fortfarande bättre grepp och kortare bromssträcka på is än dubbfria vinterdäck. Generellt ger dubbdäck bättre säkerhetsmarginal i våra snabbt varierande vinterförhållanden, speciellt för förare som inte är så vana vid att köra på vintern.
Vi Bilägare (14/2014) skriver i sitt senaste test av dubbfria vinterdäck att trots att friktionsdäckens isgrepp har blivit bättre så är det fortfarande långt efter dubbdäck vid bromsning på blank is.
Fördelar med dubbfria vinterdäck är att de kan monteras på bilen tidigt på hösten, och du kan fortsätta att köra med dem till sent på våren. Dessutom rullar de tyst och ekonomiskt eftersom rullmotståndet är lågt, till och med lägre än på många sommardäck. Nya gummiblandningar och lamellösningar gör att de har bättre vintergrepp än tidigare. Dubbfria vinterdäck passar främst för förare som är vana vid att köra på vintern.
− Det är klokt att i lugn och ro överväga vilket slags vinterdäck du ska ha. Känner du dig osäker så rekommenderar jag att du läser biltidningarnas oberoende vinterdäcktester och pratar med en däckverkstad. Jag anser att säkerheten ska vara det viktigaste argumentet för ditt däckval. Välj däck som du känner dig trygg med, rekommenderar Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.
Dubbarna sliter mindre på vägar
Moderna dubbdäck är på alla sätt bättre än sina föregångare. De rullar tystare och deras rullmotstånd är lägre, vilket innebär att de förbrukar mindre bränsle. De har även lättmetalldubbar som sliter cirka hälften så mycket vägar som äldre typer av dubbdäck.
Även tekniken på bilen påverkar valet av vinterdäck. Om bilen inte har antisladdsystem ska du välja dubbdäck. Det rekommenderar även Trafikverket som anser att det är olämpligt att ha dubbfria vinterdäck på en äldre bil som saknar antisladd. Trafikverkets undersökningar visar att risken för en dödlig trafikolycka ökar med 42 procent på en bil som har dubbfria vinterdäck, men som inte har antisladdsystem.
Välj nordiska dubbfria vinterdäck
Om ditt val blir dubbfria vinterdäck är det viktigt att veta att det finns två typer av dubbfria vinterdäck: däck för nordiska förhållanden och däck för centraleuropeiska förhållanden. Välj nordiska dubbfria vinterdäck som har en gummiblandning och ett mönster som är skräddarsydda för våra svenska vinterförhållanden. De ger betydligt bättre vintergrepp än centraleuropeiska vinterdäck, där bra våtgrepp och höga hastigheter prioriteras istället för bra vintergrepp.
EU:s däckmärkning är inte till stor hjälp vid val av vinterdäck. Däckmärkningen omfattar inte dubbdäck och när det gäller dubbfria vinterdäck informerar den enbart om våtgreppet, vilket inte är den mest prioriterade egenskapen för vinterdäck i våra förhållanden.
Bilder:
Dubbdäck: Nokian Hakkapeliitta 8
www.nokiantyres.com/Hakkapeliitta8
Dubbfritt vinterdäck: Nokian Hakkapeliitta R2
www.nokiantyres.com/HakkapeliittaR2
Läs mer:
Förläng däckens livslängd:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/forlang-dackets-livslangd/
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/anvandningstips/dacksslitage/
Vinterkörskola:
http://www2.nokiantyres.com/vinterkorskola
EU:s däckmärkning:
https://www.nokiantyres.se/innovativt-arbete/dackfakta/eu-nya-dackmarkning/
Mer information:
Allan Ostrovskis, teknisk chef, 070-244 8820, Allan.Ostrovskis(at)nokiantyres.com