Så undviker du punkteringar på dåliga vägar

Så undviker du punkteringar på dåliga vägar

Vägar är ofta i dåligt skick efter en lång och hård vinter och det finns stora gropar och frostskador. Trafikanter bör vara försiktiga i trafiken då däck och fälgar kan skadas, eller så kan bilens hjulinställning förändras om du tex kör i ett potthål. Om hålet är djupt eller om kanten träffas fel kan det till och med resultera i en punktering. 

Förhöjningar och hål i vägen orsakas av att vatten tränger in genom små porer i asfalten och djupare in i vägytan. När temperaturen sjunker och vattnet fryser expanderar det och orsakar tjälskador. 

Om det är mycket tjälskador på vägen är det svårt för bilisten att undvika att köra över dem. Ofta är det också omöjligt att undvika ett djupt potthål på grund av mötande trafik. 


Däck och fälgar vid körning i gropar 

Det kan vara en skräckupplevelse för trafikanten när bilen kör i ett djupt hål, men både däck, fälgar och bil kan skadas om du kör på ett hål fel eller i för hög hastighet. I vissa fall kan kollisionen även resultera i punktering. 

De vanligaste skadorna är att bilens hjulinställning slås något ur läge. Om styrvinklarna är kraftigt förvrängda är det relativt lätt för föraren att märka att allt inte står rätt till. 

– Bilen kan antingen dra åt sidan eller så kan körningen kännas allmänt instabil. Om du upplever något sådant är det viktigt att du kontaktar en godkänd verkstad så att de kan åtgärda problemet innan det påverkar andra delar av din bil, eller skadar dina däck. Nu är det snart säsong att byta till sommardäck, men innan du lägger vinterhjulen i förvaring är det en bra idé att kontrollera om de är jämnt slitna. Om de inte är det kan det vara ett tecken på att din hjulposition inte är riktigt som den borde vara, säger Emil Sundholm, produktchef på Nokian Tyres. 


Hakkaskydd® ersätter ett punkterat däck  

Om du har otur, till exempel när du kör ner i ett potthål, ersätter Hakkaskydd® ett nytt däck utan kostnad. Hakkaskydd® är en unik tjänst som ingår vid köp av alla Nokian Tyres Hakka® och Hakkapeliitta® däck, som garanterar att om ett korrekt använt däck går sönder av misstag och inte går att laga får du ett nytt däck utan kostnad från en återförsäljare som säljer Nokian Tyres produkter.  

– Många kunder tycker att det är suveränt att man kan utnyttja Hakkaskyddet över hela landet och inte bara hos verkstaden man köper däcken hos. Vi informerar våra kunder om Hakkaskydd vid försäljningstillfället men skickar även med en broschyr till alla kunder som köper Hakka- eller Hakkapeliitta-däck, berättar Anton Andersson, däckrådgivare vid Bildemo i Uppsala.   

Hur undviker du en punktering?  

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för en punktering:  

  • Se till att lufttrycket är korrekt. Om ditt lufttryck är för lågt ökar risken för punktering avsevärt. Kontrollera lufttrycket minst en gång i månaden, och alltid innan en lång resa. 
  • Kontrollera bilens hjulinställning. Felaktig hjulinställning kan orsaka ojämnt slitage, vilket ökar risken för punktering. Låt en verkstad kolla hjulinställningen om bilen känns instabil. 
  • Anpassa din körning efter var du kör och vägens skick. Kör särskilt försiktigt på vägar med grus eller sten. I närheten av byggarbetsplatser är det bra att vara särskilt uppmärksam på hål i vägen eller vassa kanter. 
  • Kontrollera däcken regelbundet. Kontrollera återstående mönsterdjup. Byt ut slitna däck mot nya i tid för att undvika obehagliga situationer på vägen. 

 

 

Läs mera: 

Hjulinställning – hur påverkas däcken? 

Köra på ett punkterat däck 

Hakkaskydd 


Hitta de bästa sommardäcken för din bil