Byt till vinterdäck i tid

Byt till vinterdäck i tid

Hitta de däck som passar dig bäst

Den 1 januari 1999 infördes en lag som kräver att man kör med vinterdäck vid vinterväglag. När det kommer till just vinterdäck är många bilägare ofta oroliga över när man bör byta till vinterdäck varje år. Ibland råder det förvirring då många fortfarande tänker på hur lagen såg ut innan 1999 eller blandar ihop datumen med lagen om dubbdäck. Det viktigaste att komma ihåg är dock att det är obligatoriskt att ha vinterdäck när det råder vinterväglag på vägarna, oavsett datum.

När ska man använda vinterdäck?

Lagen om vinterdäck ställer krav på bilägare och det är bilägarens ansvar att veta när det är dags att byta till vinterdäck. Det är obligatoriskt att använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars varje år, men även utanför dessa datum om det råder vinterväglag. Förutom denna lag behöver man även komma ihåg datumen som gäller för dubbdäck, som endast får användas mellan 1 oktober och 15 april.

Det är väldigt viktigt för bilägare att hålla koll på dessa datum så att man följer lagen. Men det är desto viktigare att köra med vinterdäck när väglaget kräver det för både din egen och andra trafikanters säkerhet. I Sverige kan vädret skifta extremt fort och en mild dag en sen höst kan helt plötsligt övergå till minusgrader och snöfall. Det är därför bra att byta till vinterdäck i tid så att man är redo när vägarna blir hala.

Dubbdäck eller dubbfria däck?

När du väljer vinterdäck i Sverige kan du antingen välja dubbdäck eller dubbfria däck. Vilken typ av däck du bör välja beror på flera omständigheter, som till exempel var i landet du bor och vilken typ av vägar du kör på under vintern. Bor du till exempel i södra eller mellersta Sverige där vintrarna är lite mildare kan du välja dubbfria däck av hög kvalitet. Dubbdäck är ett bättre val om du bor i norra Sverige där det faller mycket mer snö och det är mer is på vägarna.

Många nya förare väljer också dubbdäck som en extra nivå av säkerhet under körning på vintern. Kör du ofta på landsvägar där vägarna inte underhålls under vintern, kan du också välja dubbdäck, för att förebygga olyckor.  Men det är viktigt att komma ihåg att vinterdäck är utformade för just körning på vintern och att de tappar sin greppförmåga när temperaturen stiger. Vinterdäck slits även mycket fortare om du kör med dem på sommaren.

Det finns även så kallade all-round däck, eller året-runt-däck, på marknaden. Dessa däck är avsedda för körning i mildare vägförhållanden i varmare länder till exempel i södra Europa. Du bör inte köra med all-round däck från dessa länder på svenska vägar på vintern, då de inte har tillräckligt bra greppförmåga på snö och is. Körning med sommardäck på vintern är farligt, var därför noga med att kontrollera EU-däckmärkningen, där is- och snösymboler på däcken tydligt visar att de är lämpliga för vinterbruk. Snöflingesymbolen, även kallad 3PMSF-märkningen (3PeakMountainSnowFlake), indikerar att däcket är testat och godkänt för användning på is och snö och ska ge bra grepp även på utmanande underlag.

Däck som Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 är säkra dubbfria vinterdäck som är avsedda för körning på svenskt vinterväglag. Istället för dubbar har de dubbfria R5 däcken Arctic Grip Crystals-partiklar i gummit och använder sig av Double Block Grip-design för att erbjuda utmärkt grepp på hala vintervägar. “Detta däck kombinerar säker och behaglig körning med lågt rullmotstånd och låg ljudnivå. De är även ett miljövänligare val än dubbdäck.” säger Samu Lepistö, utvecklingschef på Nokian Tyres.

Hakkapeliitta R5 finns både för personbilar och SUVar. Nokian Tyres Hakkapeliitta R5 EV är samma däckmodell men speciellt framtagen för elbilar och hybrider.

Övriga regler som gäller vinterdäck i Sverige

Det är inte bara de obligatoriska datumen för vinterdäck som är viktiga att tänka på när det kommer till bilkörning på vintern. Du ska även hålla koll på däckens skick och mönsterdjup på både dina sommar- och vinterdäck. Det lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är 3 mm och 1,6 mm på sommardäck. Det är dock rekommenderat att byta till nya vinterdäck innan mönsterdjupet nått 4 mm, då däcket förlorar sin körsäkerhet innan den lagliga gränsen är nådd.

Tänk även på att kontrollera de lokala lagarna om du har tänkt köra till andra länder. I många europeiska länder är till exempel dubbdäck olagliga året runt och regler för mönsterdjup eller typ av däck kan skilja sig från Sverige.

Kör du med dubbdäck på vintern bör du kontrollera däckens skick och antal dubbar på däcken inför varje vintersäsong. Skillnaden mellan däcket med flest antal dubbar och det med lägst antal får inte skilja sig mer än 25%. Detta gäller dock inte om däcket har mer än 75% av sina dubbar kvar.

Den viktigaste fördelen med dubbdäck är körsäkerheten som de erbjuder när du kör på is. “Att byta fil eller att accelerera på en motorvägspåfart kan vara utmanande för dina däck om vägen är täckt av is”, säger Olli Seppälä, produktutvecklingschef på Nokian Tyres.

Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 har utvecklats för just denna typ av utmanande vägförhållanden i nordiska länder. Under utvecklingen av dessa däck har vi lagt stort fokus på säkerhet, hållbarhet, vägbuller och komfort. Hakkapeliitta 10 är dubbdäck som även finns för SUVar medan Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV är utvecklade för elbilar och hybrider.

Byt till vinterdäck i tid

Genom att byta till premium vinterdäck som är särskilt utvecklade för svenska vägar kan du förebygga olyckor i trafiken under vintern. Det är självklart även viktigt att följa lagen och köra med däck som är i bra skick. Här är vad den svenska lagen säger om vinterdäck:

  • Vinterdäck måste användas mellan 1 december och 31 mars.
  • Vinterdäck måste även användas när vinterväglag råder även utanför denna period. Den lokala polismyndigheten avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.
  • Dubbdäck får endast användas 1 oktober - 15 april.
  • Bilägaren är ansvarig för att kontrollera skicket på sina egna vinterdäck och att byta till vinterdäck i tid.

Genom att byta till vinterdäck i god tid kan du förebygga obehagliga olyckor och vara redo om vädret plötsligt skulle skifta och det ligger snö på vägarna på morgonen när du ska åka till jobbet. Kontrollera även däckens skick inför varje vintersäsong så att du är säker på att dina vinterdäck är säkra att köra med.