Billiga däck eller kvalitetsdäck?

När du letar efter däck med bra pris står valet till sist mellan billiga däck eller kvalitetsdäck. Inget lätt val.

Som bilägare vill man aldrig betala för mycket när det är dags att köpa nya vinterdäck eller sommardäck. Billiga däck lockar på grund av priset, men o andra sidan vill man ha säkra kvalitetsdäck. Bra att komma ihåg är att däck kostar pengar även efter själva däckinköpet.

Hur lätt rullar däcken?

Däckens rullmotstånd påverkar bilens bränsleförbrukning. Vad gäller sommardäck har rullmotståndet spelat en viktig roll sedan länge, men tillverkare av vinterdäck av hög kvalitet har strävat efter att minska rullmotståndet även på vinterdäcken. Även dubbdäck kan rulla ekonomiskt när de utöver säkra köregenskaper även är utvecklade för att rulla lätt.

Däcktillverkare satsar stora resurser för att minska rullmotståndet. Piratkopierade däck har ofta ett mönster som ser likadant ut som kvalitetsdäckens mönster. Det billiga däcket har dock en konstruktion och komponenter som inte kan ses med blotta ögat. Utan ingående laboratorie- och körtester är det svårt att avgöra hur däckets gummiblandning fungerar i varierande körförhållanden. Det är näst intill omöjligt att bedöma däckets egenskaper genom att bara titta på det.

Rullmotståndet spelar en viktig roll både när det gäller vinterdäck och sommardäck. Bränsleförbrukningen kan bli upp till 6 procent lägre vid val av däck med lågt rullmotstånd. Kör man 4 000 mil om året så går det att spara cirka 3 000 kronor per år. Kvalitetsdäck kan köras under flera vintersäsonger och den totala bränslebesparingen blir betydande. Lågt rullmotstånd minskar också bilens koldioxidutsläpp, vilket är bra för miljön.

Är billiga däck slitstarka?

Kvalitetsdäck är slitstarka och håller länge. De är dessutom säkra och sparar bränsle. Tillverkare av kvalitetsdäck informerar om sina tekniska lösningar i broschyrer och på sina webbsidor. När en tillverkare av billiga däck annonserar om att däcket är ekonomiskt och slitstarkt, men om det sedan inte finns ytterligare information om hur däcket har tillverkats, finns det alla anledning att ifrågasätta argumenten.

Slitstarka däck som håller länge minskar kostnaderna för bilägare eftersom man inte behöver köpa nya däck lika ofta som billiga däck. Körsättet påverkar däckslitaget i hög grad och ett lugnt körsätt, utan häftiga accelerationer och inbromsningar, ökar däckens livslängd avsevärt. Kvalitetsdäck som ger exakta och säkra köregenskaper håller ännu längre med rätt körsätt.

Det är värt att kolla på däckerbjudanden

Det är värt att kolla på däckverkstädernas annonsering om däckerbjudande och rabatter, även om du inte är ute efter de mest billiga däck. Det händer att även säkra kvalitetsdäck med lågt rullmotstånd ibland säljs med rabatt. Det här är förstås det bästa alternativet för en bilägare. Däckköpet blir ännu bättre om däckförsäljaren ger en nöjdhetsgaranti eller garanti ifall däcket går sönder. Garantin kan även innehålla en bärgning till däckverkstaden. Det är alltså värt att jämföra även garantierbjudanden. Tillverkare av billiga däck ger vanligtvis betydligt sämre garantier än tillverkare av kvalitetsdäck. Behöver du utnyttja garantierna kan tillverkare av kvalitetsdäck ge snabb och professionell hjälp, medan importörer för billiga däck ofta inte kan erbjuda samma service.