tis juli 1 02:40 2014 i kategori Företagsnyheter

Långa älglika ben en fördel i träskfotboll - Mer fotboll - VM i träskfotboll i Finland 18 – 19 juli

Vad är det som gör att så många sitter framför tv:n kväll efter kväll och tittar på VM i fotboll på Maracana-stadion i Rio de Janeiro? Eller vad är det som får vuxna människor att krypa i blött träsk som når ända upp till midjan och spela fotboll i träsken i Hyrynsalmi i norra Finland? Det finns inte något enkelt svar, men det kan ha något att göra med vår primitiva drift att vilja kräla oss i lera. Hur som helst, de som håller på med träskfotboll tycker att det är en jättekul och helt sjukt sport.

VM i Träskfotboll 2014 arrangeras traditionsenligt i Hyrynsalmi i norra Finland den 18 – 19 juli. Tävlingen blir större och större varje år och i årets VM deltar 250 lag, med totalt cirka 5 000 tävlande från tio länder, bland annat från Sverige. Dessutom väntas över 10 000 åskådare.

VM i träskfotboll är en total motsatts till VM i fotboll i Brasilien. Enbart bygget av fotbollsarenorna kostade miljarder i Brasilien medan VM i träskfotboll spelas på spelplan som är gjorda på naturlig träskmark och kostar egentligen ingenting.

− Träskfotboll har säkert blivit populärt därför att den är så helt annorlunda sportgren och under tävlingsdagarna kan man leva ett helt annorlunda liv än annars. I värsta fall når leran upp till midjan på spelplanen och de som håller på med det här tycker att det är jätteroligt, men samtidigt tar man även på allvar själva spelet, tävlingsmomentet. Det är väl det här som gör träskfotboll till en så galen och kul sport. Huvudsaken är att ha kul, men visst blir tävlingen dominerande när man spelar i finalen, berättar Kimmo Kyhälä, en av arrangörerna på VM i träskfotboll.

Att klara sig i extrema förhållanden

Nokian Tyres har sedan länge varit en av huvudsamarbetspartners på VM i träskfotboll. Men vad har däcktillverkaren Nokian Tyres och träskfotboll för gemensamt?

− Både träskfotboll och utvecklingen av däck för krävande nordiska förhållanden kräver att man klarar av extrema förhållanden, att man är engagerad och att teamarbetet fungerar perfekt. Träskfotboll är även roligt, vilket även det beskriver väl våra produkter som gör det möjligt att köra bil säkert och komfortabelt, att man kan njuta av körningen och ha roligt, kommenterar Antti-Jussi Tähtinen, marknads- och kommunikationsdirektör för Nokian Tyres.

Under två dagar spelas 700-800 matcher på 20 spelplan som är 35 x 60 meter stora träskplan av olika djup lera. VM har sex serier både för men och damer samt blandserie för både men och damer. Varje lag har målvakt och fem spelare. Reglerna liknar vanliga fotbollsregler, de största skillnaderna är mindre spelplan och kortare speltid.

Bra kondition, stark vilja och långa älglika ben

Det var finnarna som uppfann träskfotboll för cirka 30 år sedan. Speltiden är 2 x 10 minuter, men redan en halv minuts trampande i den djupa leran tar hårt på krafterna. Enligt Kimmo Kyhälä bör spelarna ha bra kondition och en stark vilja. 

− Det krävs inte att man är någon supermänniska för att kunna spela träskfotboll, men långa, älglika ben är en klar fördel. Då klarar man sig bättre i den djupa leran. Vanliga fotbollsspelare är nödvändigtvis inte bättre i träskfotboll, men självklart hjälper det. Det är lätt att bli fast på träskfotboll när man väl har provat på den, säger Kyhälä. 

I förra årets VM i tröskfotboll vann finska lag samtliga sex VM-serier. I årets VM kommer utöver Finland lag från Sverige, Tyskland, Ryssland och Island. I Island har träskfotboll blivit så stor att årliga SM i träskfotboll har blivit det mest populära sommarevenemanget i Island. Träskfotboll spelas dessutom bland annat i Indien.

Bilder: www.nokiantyres.com/swampsoccer2014

Video: http://youtu.be/NRHagzE57Zc

Mer information om VM i träskfotboll: http://suopotkupallo.fi/in-english/

Mer information:
Nokian Tyres plc
Marknads- och kommunikationsdirektör Antti-Jussi Tähtinen, tel. +358 10 401 7940
antti-jussi.tahtinen(at)nokiantyres.com

www.nokiantyres.se

www.facebook.com/nokiantyressverige
www.youtube.com/NokianTyresCom
https://twitter.com/NokianTyresCom
https://www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc